Σκουριά και Χρυσάφι – Πόρτο Λεόνε I Εκδόσεις Μεταίχμιο

105

Σκουριά και Χρυσάφι – Πόρτο Λεόνε I Εκδόσεις Μεταίχμιο

H διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα µυθιστόρηµα που δεν αφηγείται µόνο την ιστορία της οικογένειας Βαµβακά ούτε δείχνει µόνο πώς παρασκευάστηκε και επικράτησε το Ποτό που έφτιαξαν µε αγάπη, µεράκι και πείσµα.

Είναι ένα µυθιστόρηµα για τον 19ο αιώνα και τις αλλαγές που προέκυψαν µέσα σ’ αυτά τα εκατό περίφηµα χρόνια. Για τη δηµιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδαγια τη θέση της γυναίκας στην Ελλάδα του τότε, τον θεσµό του γάµου και τις αλλαγές που επήλθαν στην οικογένεια, για την εξωστρέφεια που προέκυψε σαν συνέπεια της ανάπτυξης του εµπορίου και της ναυτιλίας. Ένα µυθιστόρηµα για τη γένεση και την εξέλιξη της πολιτικής ιστορίας της χώρας.

Η υπόθεση του βιβλίου ♥


Στα χρόνια που το Πόρτο Λεόνε, όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί τον Πειραιά, αρχίζει να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα σηµαντικότερα λιµάνια της Μεσογείου. Ο Αντώνης Βαµβακάς χτίζει µια αυτοκρατορία κάτω από την οποία, όπως ήταν η επιθυµία των γονιών του, στεγάζονται όλα τα µέλη της πολυπληθούς οικογένειας.

Για την επίτευξη του στόχου του να δηµιουργήσει το καλύτερο Ποτό στον κόσµο, δεν θα διστάσει να εκµεταλλευτεί όποιον µπορεί να του φανεί χρήσιµος. Ούτε να θυσιάσει τις επιθυµίες και τα όνειρα της αφοσιωµένης συµµάχου του, της αγαπηµένης του αδελφής Αυγουστίνας.

Το Ποτό που παράγεται χάρη στο πάθος και το µεράκι ενός οινοποιού, τελειοποιείται µε τις γνώσεις ενός χηµικού, ξεκινάει το νικητήριο ταξίδι του στην Ελλάδα και το εξωτερικό µε την ώθηση που του δίνουν οι καινοτόµες εµπνεύσεις της Αυγουστίνας.

Πρόσωπα, όπως ο αναρχικός Mάρκος Πόθος και ο αρχαιολάτρης Ροµάν Σεβαλιέ, η Σιµόν, η γυναίκα-όπιο, ο µοιραίος Μάνος, ο αφοσιωµένος στην πολιτική Φίλιππος Παλαιολόγος , ο «Ρώσος» Ανδρέας Σινάνογλου, o βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα. Γεγονότα-σταθµοί, όπως το «λαυρεωτικό ζήτηµα» και «η υπόθεση Νίκολσον», το δαιδαλώδες πολιτικό σκηνικό και τα παιχνίδια των κοµµάτων· τόποι µυθικοί, όπως η Νέα Υόρκη και η Κωνσταντινούπολη, πλαισιώνουν τις καταιγιστικές εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών.

Στιγµατισµένοι από τους συµβιβασµούς τους, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα θα ζήσουν στιγµές δόξας και ανείπωτου πόνου.

Γιατί τελικά…

Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!Τι πραγματεύεται το βιβλίο ♥


Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι, εκτός των άλλων, ένα µυθιστόρηµα για το θάρρος και την έµπνευση, την αγωνιστικότητα και τη θέληση για επιτυχία. Για τον έρωτα, την αγάπη, την αφοσίωση, τη θυσία, το νόηµα της εξιλέωσης.

Στα δυο µέρη του, στο Νεγρεπόντε και το Πόρτο Λεόνε, παρακολουθούµε όπως είπαµε την ιστορία του νεογέννητου ελληνικού κράτους µέσα από τη ζωή των µελών της πολυάριθµης οικογένειας Βαµβακά. Ο ιδρυτής της, ο Αγγελής Βαµβακάς, είναι διασωθείς της καταστροφής των Ψαρών, φτάνει πρόσφυγας στην Εύβοια. Εκεί, µε σκληρή δουλειά, δύο γάµους και έξυπνες εµπορικές κινήσεις, καταφέρνει να γίνει ένας ευυπόληπτος έµπορος µε µια ευτυχισµένη πολυµελή οικογένεια.

∆ύο από τα δώδεκα παιδιά του, ο Αντώνης και η Αυγουστίνα, θα χαράξουν διαφορετική πορεία από αυτή που υπολόγιζε η οικογένεια τους και καθόριζε το περιβάλλον της µικρής επαρχιακής πόλης. Η Αυγουστίνα θα γίνει ∆εσποινίδα των Τιµών της βασίλισσας Αµαλίας και θα µοιραστεί το όνειρο του αδελφού της που είναι να φτιάξει το καλύτερο ποτό στον κόσµο.

Στο δεύτερο µέρος, το Πόρτο Λεόνε, παρακολουθούµε αφενός όλα τα στάδια της παραγωγής, εισαγωγής στην αγορά και των προσπαθειών που έγιναν ώστε το ποτό του Αντώνη και της Αυγουστίνας Βαµβακά να φτάσει ως την άκρη του κόσµου. Αφετέρου τις προσωπικές τους ζωές.

Τους έρωτες και τα διλήµµατα, τις φιλίες και τα µίση, τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν. Ακόµα και σε βάρος αγαπηµένων προσώπων, τους τραγικούς θανάτους που σηµαδεύουν την οικογένεια, την αναγκαστική τροπή που παίρνει ο βίος τους.

Έµποροι και εφοπλιστές, πολιτικοί και αγωνιστές του ’21, ποιητές και αναρχικοί, επιστήµονες και χειρώνακτες, Έλληνες και Φράγκοι, Φαναριώτες και ξωµάχοι, «Ορεινοί» και «Πεδινοί». Βασιλείς και επαναστάτες συνθέτουν το πλαίσιο µέσα στο οποίο γεννιούνται µεγάλοι έρωτες και ταπεινά συναισθήµατα. Αναδεικνύονται γενναίες και υποχθόνιες συµπεριφορές, υπογράφονται δοξαστικές και ντροπιαστικές συµβάσεις ζωής, εν ονόµατι της πραγµατοποίησης ενός σκοπού.

Δείτε εδώ άλλες προτάσεις μας για βιβλία ενηλίκων!

Μη χάσετε το δεύτερο μέρος της συναρπαστικής διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι». Μια συνταρακτική οικογενειακή ιστορία που δημιούργησε το καλύτερο ποτό στον κόσμο.

Μέχρι την επόμενη μας βιβλιο- πρόταση σας γλυκοφιλώ!
Σκουριά και Χρυσάφι – Πόρτο Λεόνε I Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.