Αρχική Read Kids Books 10 βιβλία που μιλάνε στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό

10 βιβλία που μιλάνε στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό

223

10 βιβλία που μιλάνε στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο και αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για να ενημερωθούν τα παιδιά όλων των ηλικιών  για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών.

Δυστυχώς στις μέρες μας όλο και περισσότερα παιδιά υποφέρουν από το bullying που τους ασκείτε, σιωπώντας… Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να θυματοποιηθούν είναι αυτά που για κάποιο λόγο διαφέρουν από τους συνομηλίκους. Επιπλέον, είναι παιδιά που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και παρουσιάζονται αδύναμα. Είναι επίσης παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Είναι λιγότερο δημοφιλή, έχουν λίγους ή καθόλου φίλους και δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Φυσικά, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι απλώς ενδείξεις. Θύμα μπορεί να αποτελέσει οποιοσδήποτε και αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιλογή του θύτη.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 10 παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά ώστε να μάθουν περισσότερα για το σχολικό εκφοβισμό αλλά και για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν τυχόν περιστατικά bullying εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Και μην ξεχνάτε να προτρέπετε  τα παιδιά σας να λύνουν τη σιωπή τους για όσα θέματα τα απασχολούν!

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!3-7 ετών

Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο


Ο Μάρκος κοκκινίζει. Για την ακρίβεια τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Το πρόσεξε εκείνη η συμμαθήτριά του, η αφηγήτρια. Το είπε στον Άρη, εκείνος στον Μίκι και στο λεπτό όλοι σκάνε στα γέλια. Για τα κόκκινα μάγουλα του Μάρκου όλα αυτά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία. Ένας ψίθυρος, λίγο σούσουρο κι ο Μάρκος γίνεται σαν φάρος. Και όχι μόνο αυτό. «Αφήστε με ήσυχο», τους φωνάζει όπως μπορεί.

Βιβλίο διαμάντι για το θέμα του, για κάθε γονιό, για κάθε εκπαιδευτικό. Προτάθηκε από την Επιτροπή Παιδιών και Νέων για το αντίστοιχο βραβείο το 2014-15.

Συγγραφέας: Γιαν ντε Κίντερ

Εκδόσεις: Πατάκης

Είσαι ένα θαύμα


Mετά τα μυθιστορήματα Θαύμα (Wonder) και Ο Όγκι κι εγώ (Auggie & me), κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το εικονογραφημένο βιβλίο Είσαι ένα θαύμα (We’re all wonders) της R.J.Palacio. Αυτή τη φορά η Palacio δημιούργησε μια εικονογραφημένη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Όγκι και τη σκυλίτσα του Ντέιζι, ώστε να δώσει την ευκαιρία και σε μικρότερης ηλικίας αναγνώστες να γνωρίσουν τον κόσμο του Όγκι.

Πρόκειται για τη γνωστή πλέον ιστορία του Όγκι, του παιδιού που γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας η οποία έχει καταστήσει την εμφάνιση του προσώπου του μη “φυσιολογική”. Ο Ογκι συστήνεται δηλώνοντας ότι γνωρίζει πως παρόλο που κάνει συνηθισμένα πράγματα, παίζει μπάλα, κάνει ποδήλατο, τρώει παγωτό, δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί. Δεν μοιάζει στην εμφάνιση με τα άλλα παιδιά.

Συγγραφέας: Ρ. Τ. Παλάσιο

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές


Είναι πιθανό να πάτε ένα ταξίδι με καράβι σε κάποιο νησί. Και είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσετε τα καράβια των καλών και των κακών πειρατών. Αν δεν τα καταφέρετε πάντως να πάτε ένα τέτοιο ταξίδι ή αν τα πλοία των πειρατών σε κάποιο κύμα έχουν κρυφτεί, μπορεί να σας πει ο Αντώνης Παπαθεοδούλου τι διάλογοι λαμβάνουν χώρα στα αντικριστά αυτά πλοία.

Οι κακοί πειρατές λένε:
Με τσεκούρια και τρυπάνια
το πλοίο σας θα το βυθίσουμε.

Κι οι καλοί πειρατές λένε:
Για πάρτε μία άγρια πόζα,
να σας φωτογραφίσουμε.

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σκουφοκοκκινίτσα


Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία.

Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.

Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις: Διόπτρα7-11 ετών

Μήπως είμαι βλάκας;


Ο Σάκης Σερέφας παίρνει έναν προέφηβο νταή, του δίνει όνομα που θυμίζει νοθευμένο φίλο (Φί-ρ-λος) και στήνει 65 εξωπραγματικές σελίδες. Αφήγηση πέρα από τις κυρίαρχες φόρμες στα παιδικά βιβλία, σπινταριστή, πολλές φορές της μιας ανάσας, με τη μαγεία των ταυτόχρονων “δεύτερων” γεγονότων από τον ασύγκριτο κόσμο του μύστη της εικόνας και της κινηματογραφικής αφήγησης Ζαν Πιερ Ζενέ να κάνει συχνά πυκνά την εμφάνισή της στην ιστορία, με κάμποσο χιούμορ, με σπάσιμο κάθε γραμμικότητας στη διάταξη και τη συνήθη λογική ενός κειμένου.

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο


Ο ήρωας της ιστορίας, που δε θα τον χάλαγε να είναι και σούπερ ήρωας, είναι ο Νικ. Ο Νικ έχει μια μικρότερη αδερφή τη Λυδία, έναν σκύλο τον Μπουρίτο και μια μεγάλη αγάπη το σκέιτμπορντ. Έχει κι ένα χαρακτηριστικό. Δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό όταν βλέπει ότι κάποιος αδικείται. Δε διστάζει μάλιστα να τα βάλει με τους νταήδες του σχολείου οι οποίοι διασκεδάζουν κοροϊδεύοντας τον συμμαθητή τους τον Άλεξ  για τα αρθρωτικά του προβλήματα.

Συγγραφέας:Ελένη Τασοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ – Η εκδίκηση της σοκολάτας


Το θέμα που διαπραγματεύεται στο βιβλίο «Η εκδίκηση της σοκολάτας» είναι ο σχολικός εκφοβισμός που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο συγγραφέας Γίργκεν Μπανσέρους προσεγγίζει το θέμα από όλες τις πλευρές και δίνει λύση στις απειλές εκφοβισμού με μια γλυκιά παγίδα. Από τη μια ο Βέντελιν, αισθάνεται απομονωμένος από την ομάδα της τάξης και κλεισμένος στον εαυτό του. Από την άλλη η παρέα των παιδιών που διασκεδάζει με το να σκορπίζει τον φόβο και να κινεί τα νήματα. Αλλά υπάρχει και η πλευρά των θεατών που δεν εκφράζουν τη γνώμη τους και παραμένουν παθητικοί δέκτες σε ότι συμβαίνει. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία της πετυχημένης σειράς που έχει κερδίσει πλήθος θαυμαστών σε όλο τον κόσμο.

Συγγραφέας: Γίργκεν Μπανσέρους

Εκδόσεις: Μεταίχμιο11-15 ετών

Το λουζεράκι


Η Θάλεια είναι το πρόσωπο, η Θάλεια είναι το “λουζεράκι”, μια μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, που περνά πάντοτε απαρατήρητη, σχεδόν το επιδιώκει τις περισσότερες φορές. Είναι από εκείνα τα αόρατα σχολεία που πασχίζεις να θυμηθείς ότι τα έχεις ή τα είχες συμμαθήτριες, που δεν σε κάνει να την προσέξεις ούτε με τις επιδόσεις της ως μαθήτρια και μοιάζει παντού και πάντα μια χρυσή μετριότητα. Μαζεμένη, συνεσταλμένη, δίχως αυτοπεποίθηση καμιά, εξ’ ου και “λουζεράκι”=λούζερ, χαμένη παντού, που κατεβάζει ταινίες για να περνάει το χρόνο της, με μια μονάχα φίλη, “αυτές που δεν τους ρίχνεις δεύτερη ματιά”, ένα από τα “κορίτσια της συγγνώμης“* των Κατσιμιχαίων, που απομαγνητίζουν, που νιώθουν σαν λόγχες τα βλέμματα των άλλων πάνω τους, που λακίζουν όταν μια μάχη κοχλάζει κοντά τους.

Συγγραφέας: Ελένη Τασοπούλου

Εκδόσεις: Καστανιώτη

«Θεατής…ή το επόμενο θύμα»


Ο Έρικ είναι καινούριος στην πόλη αλλά και στο σχολείο. Μια μέρα γνωρίζει τον Γκρίφιν, έναν πολύ κουλ και δημοφιλή συμμαθητή του που πάντοτε περιστοιχίζεται από τη συμμορία του. Ο Έρικ βλέπει τη βία και τον εκφοβισμό που ασκεί η συμμορία του Γκρίφιν, αλλά προτιμάει να μένει σιωπηλός θεατής. Φοβάται μη γίνει κι αυτός θύμα τους. Κάποτε όμως ο Γκρίφιν τον προκαλεί. Και τότε ο Έρικ θα σπάσει τη σιωπή…Ένα καθηλωτικό βιβλίο για τον σχολικό εκφοβισμό και τη συνωμοσία της σιωπής.

Συγγραφέας: Πρέλλερ Τζέιμς

Εκδόσεις: Πατάκη

…και ένα βιβλίο για όλους εμάς!

Σχολικός εκφοβισμός-Bullying- Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας-Τρόποι αντιμετώπισης-Πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς


Στο βιβλίο της Χριστίνας Ρασιδάκη αναλύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σχεδόν στο σύνολο των πτυχών του. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια μέσα στα οποία η συγγραφέας παίρνει το φαινόμενο από τη στιγμή που ξεφεύγει από το απλό πείραγμα μέσα σε μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών και το φτάνει στην επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς, ακόμα και τις προβληματικές εκδοχές αυτών. Ενδιαμέσως, προσεγγίζονται και ορίζονται το φαινόμενο του εκφοβισμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, οι μέθοδοι αντιμετώπισης σε διάφορα περιστατικά εκφοβισμού με παραδείγματα, η επικοινωνιακή προσέγγιση με όλους τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό παράγοντες (παιδιά, γονείς, θεατές, εκπαιδευτικούς), το cyberbullying καθώς και η ύπαρξη πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου στις σχολικές μονάδες.

Συγγραφέας: Χριστίνα Ρασιδάκη

Εκδόσεις: Πατάκη

Διαβάστε ακόμη : Stop Bullying!!!

10 βιβλία που μιλάνε στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.