Γνωρίστε το Lagom: Η σουηδική τέχνη της ισορροπημένης ζωής

503

 

Γνωρίστε το Lagom: Η σουηδική τέχνη της ισορροπημένης ζωής

Μετά το Hygge και το Lykke, δύο βιβλία που πραγματικά αγαπήσαμε πολύ, τώρα οι εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν το νέο βιβλίο της σειράς με τον τίτλο Lagom. Η αλήθεια είναι πώς το περίμενα με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ευτυχώς δεν με απογοήτευσε. Τι θα πει όμως Lagom;

♥ Χάρισε μας ένα like Lagom


Το σουηδικό Lagom (προφέρεται «Λα-Γκομ») πρεσβεύει το αρχαιοελληνικό παν μέτρον άριστον. Στην ουσία η λέξη Lagom σημαίνει ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο, ακριβώς όσο πρέπει.

Το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά όλες τις πτυχές της παραπάνω φιλοσοφίας και διδάσκει πως μπορείτε να εφαρμόσετε τις αρχές στην καθημερινή ζωή του σήμερα. Το Lagom είναι η μέθοδος που καθιστά την καθημερινότητα λιγότερο περίπλοκη, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας χαρούμενης και ισορροπημένης ζωής.

Η ζωή σύμφωνα με τη φιλοσοφία του lagom σημαίνει ότι:
✿ μειώνετε την αρνητική σας επίδραση στο περιβάλλον
✿ βελτιώνετε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική
και στην επαγγελματική σας ζωή
✿ αφαιρείτε από το σπίτι σας περιττά αντικείμενα
✿ γίνεστε πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές
✿ απολαμβάνετε διαλείμματα fika, που σας τονώνουν
και σας προσφέρουν αστείρευτη ενέργεια
✿ αποδέχεστε τον εαυτό σας και ζείτε αρμονικά με τους άλλους
✿ μαθαίνετε να καλλιεργείτε και να μαγειρεύετε
✿ απολαμβάνετε τη σωματική άσκηση στη φύση

Τι είναι λοιπόν αυτό το «Lagom» και τι προτείνει;

Όπως και με το Hygge (χουγκα) τη φιλοσοφία των Δανών σχετικά με την ευτυχία και συνοψίζεται στο να δίνεις αξία ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές σου στιγμές, δεν είναι εύκολο να δώσουμε έναν σαφή ορισμό σε λίγες λέξεις. Στην ουσία πρόκειται για μια νοοτροπία ζωής που στοχεύει στην ισορροπία και στην αρμονία. Σύμφωνα με αυτή, το κλειδί για όλα αυτά είναι το μέτρο. Δηλαδή να ζεις και να απολαμβάνεις «ούτε πολύ, ούτε λίγο». Με άλλα λόγια, να ζεις μέχρι εκεί που σε παίρνει. Χωρίς υπερβολές.

Πως μπορεί όμως να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στην πράξη; 

Η φιλοσοφία του Lagom προτείνει να ζούμε σε χώρους χωρίς απλούς, χωρίς πληθωρικές διακοσμήσεις ή άχρηστα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε πια! (Ζήτω η εκκαθάριση!). Να τρώμε πλήρη γεύματα, αλλά να το κάνουμε συνειδητά! (δηλαδή, όχι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή). Να απολαμβάνουμε τη ζωή, αλλά χωρίς να μετατρέπουμε τις επιθυμίες μας σε πάθη και να ριχνόμαστε μετά μανίας σε αυτά.

Αποκτήστε το εδώ σε προνομιακή τιμή!

Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook

Το Lagom είναι η μέθοδος που καθιστά την καθημερινότητα λιγότερο περίπλοκη, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας χαρούμενης και ισορροπημένης ζωής. Η  μετάφραση του βιβλίου της Λίνεα Νταν είναι της Ελευθερίας Τσίτα.

Μέχρι την επόμενη μας βιβλίο πρόταση σας γλυκοφιλώ!

Γνωρίστε το Lagom: Η σουηδική τέχνη της ισορροπημένης ζωής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.