Διαβάσαμε: Ο Γερμανός Γιατρός – Σόφη Θεοδωρίδου

300

Διαβάσαμε: Ο Γερμανός Γιατρός – Σόφη Θεοδωρίδου

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω μυθιστόρημα της Σόφης Θεοδωρίδου και η αλήθεια είναι πώς η γραφή της με μάγεψε! Ο Γερμανός Γιατρός είναι κατά τη γνώμη μου ένα αντιπολεμικό κοινωνικο-ιστορικό μυθιστόρημα, που μας μιλά για την αξία του Ανθρώπου και μας συγκινεί! Ένα μικρό διαμάντι που σίγουρα αξίζει να διαβάσετε!

♥ Χάρισε μας ένα like 

Η υπόθεση του βιβλίου ♥


1941 . Η Ελλάδα βογκά κάτω από τη σκληρή γερμανική Κατοχή, μαζί κι οι κάτοικοι ενός μικρού νησιού του Αιγαίου: η Λήδα, μια νεαρή χήρα, εξοβελισμένη με την κόρη της από την τοπική κοινωνία· ο Παππούς, ο ηλικιωμένος που την έχει πάρει υπό την προστασία του· ο χειροδύναμος Μάρκος, που δε δειλιάζει μπροστά στον κίνδυνο, αλλά διστάζει μπροστά στις λέξεις· ο δήμαρχος, ο γιατρός, ο δικηγόρος του νησιού κι άλλοι σημαίνοντες πολίτες του. Κάποια στιγμή στη μικρή νησιωτική κοινωνία θα ενταχθούν η Αθηναία Ρίτα με τον έφηβο γιο της, στο σπίτι της οποίας σύντομα θα εγκατασταθεί και ο λοχίας Γκέοργκ Φίσερ με τη μακρινή ελληνική καταγωγή.

Το ίδιο διάστημα, στο Βερολίνο, ο επίατρος του ναυτικού Κρίστιαν Μίλερ θα γνωρίσει τη Μάρεν, τη γυναίκα της ζωής του. Ο πόλεμος όμως σύντομα θα χωρίσει τους δύο νέους. Ο ανθρωπιστής Κρίστιαν θα βρεθεί στο ελληνικό νησί, αποφασισμένος να πολεμήσει μονάχα τους κοινούς ανθρώπινους εχθρούς, τον θάνατο και τον πόνο, με όπλο το νυστέρι του. Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι πάντα απρόβλεπτος… Νησιωτική Ελλάδα-Βερολίνο…

Κατακτητές και κατακτημένοι, πολιορκημένοι από τη βαρβαρότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Φόβοι, αγωνίες, πάθη, αμφιβολίες αλλά κι η μεγαλοσύνη του ανθρώπου, που κατορθώνει πάντα να «φωτίζει» και τις πιο σκοτεινές εποχές.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!Η γνώμη μου ♥


Τοποθετημένο στα σκληρά χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα καθαρά ιστορικό αφήγημα. Είναι ένα κοινωνικό αντιπολεμικό μυθιστόρημα, με συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, που είναι τρυφερό και ανθρώπινο, παρότι κινείται σε χρόνια δύσκολα, αλλά και σκληρό κάποιες φορές. Εστιάζει περισσότερο στις προσωπικές ανθρώπινες ιστορίες, οι οποίες ασφαλώς και επηρεάζονται από τις βαρβαρότητες του πολέμου.

Δείτε εδώ άλλες προτάσεις μας για βιβλία ενηλίκων!

Η ιστορία του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, κάτι που εύκολα γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η γραφή είναι άλλες φορές βαθιά συναισθηματική,  και άλλες πραγματικά σκληρή, δίχως να ωραιοποιεί ούτε για μια στιγμή γεγονότα και καταστάσεις. Μια γραφή άρτια, δυναμική και ικανή να μας ταξιδέψει στον χρόνο, να μας μεταφέρει σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.  Είναι δε τόσο ζωντανός ο τρόπος που περιγράφει τα γεγονότα που κάποιες φορές αισθάνθηκα σαν να βρισκόμουν εκεί.

“Ο Γερμανός γιατρός” είναι ουσιαστικά μια ανθρώπινη ιστορία που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, ακόμα κι όταν αυτή γεννιέται και προσπαθεί να κρατηθεί ζωντανή μέσα στις απειλητικές φωτιές ενός πολέμου που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Μια ιστορία που μας θυμίζει πως οι σχέσεις δεν θα έπρεπε να επηρεάζονται από γεωγραφικούς προσδιορισμούς. Πως οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να φέρουν ταμπέλες σύμφωνα με την καταγωγή τους, μα να χαρακτηρίζονται μόνο απ’ όσα κουβαλούν στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά τους!
Διαβάζοντας το αισθάνθηκα πως το βιβλίο μου πρόσφερε την απόλυτη ικανοποίηση. Μια ικανοποίηση κυρίως γιατί κατάφερε να με συγκινήσει βαθιά, να με προβληματίσει αρκετά, και να με κάνει να σκεφτώ πόσο ρόλο παίζει η ηθική στις δικές μου πράξεις!

Μέχρι την επόμενη μας βιβλίο – πρόταση σας γλυκοφιλώ!
Διαβάσαμε: Ο Γερμανός Γιατρός – Σόφη Θεοδωρίδου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.