10 βιβλία που κάνουν την επιστροφή στο σχολείο πιο εύκολη

399

10 βιβλία που κάνουν την επιστροφή στο σχολείο πιο εύκολη

Μπορεί το πρώτο κουδούνι να έχει χτυπήσει εδώ και μια βδομάδα, όμως η αλήθεια είναι πως γονείς και παιδιά βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ακόμα! Καλό είναι λοιπόν να προσπαθήσουμε αυτή η νέα αρχή και μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ευχάριστη για το παιδί.

Η παιδική βιβλιογραφία έχει (ευτυχώς!) πολλούς αξιόλογους τίτλους που μπορούν να κάνουν την επιστροφή των παιδιών μας στο σχολείο πιο γλυκιά και πιο εύκολη!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 προτάσεις βιβλίων που προετοιμάζουν το παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο:

Τι κάνουν τα πρωτάκια 

Συγγραφέας: Αντιόπη Φραντζή
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
(για παιδιά που θα πάνε δημοτικό)

Η Νεφέλη, η ηρωίδα του βιβλίου της εκπαιδευτικού Αντιόπης Φραντζή, περιγράφει την πρώτη της μέρα στο σχολείο. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Το δημοτικό σχολείο μοιάζει  υπερβολικά μεγάλο και αφιλόξενο. Ένας απρόσκλητος φτερωτός επισκέπτης όμως, θα μετατρέψει την πρώτη μέρα στο σχολείο σε μια αξέχαστη εμπειρία!


Πόσο μ’ αρέσει το σχολείο! 

Συγγραφέας: Τις Ράμπι
Εικονογράφηση: Λόρα Χιούζ

Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να αρέσει σε ένα παιδί το σχολείο! Το σχολικό, τα παιχνίδια στην αυλή, οι ιστορίες που πλάθονται πάνω στο μαγικό χαλί της τάξης! Πρόκειται για ένα βιβλίο με σύντομες και διασκεδαστικές ρίμες για την προσαρμογή των μικρων παιδιών στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο.


Οδός των φίλων- Δε θέλω να πάω σχολείο
Συγγραφέας: Σιλβέν Ζαουί
Εικονογράφηση: Ανελόρ Παρό
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Ο Τιμ, η Μία, ο Σαμ, ο Έντζο και η Ρόουζ  είναι μια αχτύπητη παρέα! Μένουν στην ίδια πολυκατοικία και είναι αχώριστοι φίλοι. Κάθε απόγευμα, υπό τη «συνωμοτική επίβλεψη» του κυρίου Μορίς, του θυρωρού, μαζεύονται στην αυλή για να παίξουν, να μοιραστούν τις χαρές τους και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να βρουν όλοι μαζί λύσεις.
Ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν τα σχολεία και την προηγούμενη μέρα ο Σαμ έχει πονόκοιλο. Οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως στην πραγματικότητα του φταίει η επιστροφή στα θρανία. Ευτυχώς, η Μία έχει μια ιδέα: Να φτιάξουν ένα κατάλογο με όλα όσα τους κάνουν να χαίρονται αλλά και να φτιάξουν τις κάρτες της χαράς για τις δύσκολες μέρες!


Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι στο σχολείο
Συγγραφέας: Έλεν Στίβενς
Εκδόσεις: Ίκαρος
(για παιδιά που θα πάνε νηπιαγωγείο)

Το λιοντάρι και η Έλλη είναι αχώριστοι φίλοι. Πηγαίνουν παντού μαζί. Παντού εκτός από το σχολείο, γιατί εκεί δεν επιτρέπονται τα λιοντάρια φυσικά! Κάθε μέρα εκείνο την ακολουθεί και… κρύβεται. Μα πώς αλήθεια να κρυφτεί ένα λιοντάρι στο χώρο του σχολείου; Η δασκάλα, η κυρία Ολυμπία, πάντα το βρίσκει και το στέλνει πίσω στο σπίτι. Μια μέρα όμως το σκηνικό αλλάζει. Το λιοντάρι δεν γυρίζει πίσω. Κάθεται στην οροφή ενός λεωφορείου και αποκοιμιέται… Όταν το λεωφορείο ξεκινά για την σχολική εκδρομή, το λιοντάρι βρίσκεται στο… Μουσείο! Και…Το σχολείο πάει σχολείο
Συγγραφέας: Άνταμ Ρεξ
Εικονογράφος: Κρίστιαν Ρόμπινσον
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

(για παιδιά που θα πάνε νηπιαγωγείο)

Καλοκαίρι. Ένα καινούριο σχολείο χτίζεται. Είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Περνά τις πρώτες του μέρες με τον επιστάτη, με τον οποίο νιώθει άνετα. Ύστερα έρχονται παιδιά, δεκάδες παιδιά που κατακλύζουν κάθε χώρο του νέου σχολείου. Άλλα παίζουν και χαίρονται, άλλα κάνουν γκριμάτσες βαρεμάρας και ξεστομίζουν φράσεις όπως “μισώ το σχολείο” ενώ ένα κοριτσάκι δεν ήθελε καν να μπει μέσα.
“Πρέπει να είμαι απαίσιο”, σκέφτηκε το σχολείο.


75 Συμβουλές για να επιβιώσεις στο σχολείο
Συγγραφέας: Μαρία Φρίσα
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Η ζωή στα 12 μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: Η μαμά σου σε τιμωρεί χωρίς λόγο, η καλύτερή σου φίλη θυμώνει μαζί σου, ερωτεύεσαι ένα αγόρι που δεν σου ταιριάζει, τα τσουγκρίζεις με τους δημοφιλείς… Γι’ αυτό έφτιαξα αυτό το εγχειρίδιο δικής μου έμπνευσης, που θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις στα δύσκολα. Εγώ αγαπώ τα τσίμπι. Α! Και κοίτα το τέλος του βιβλίου. Εκεί έχω βάλει τις καλύτερες συμβουλές για να μάθεις να ζωγραφίζεις τσίμπι, αλλά και χαρούμενα αυτοκόλλητα. Κανείς δε θα μπορεί να τα βάλει μαζί σου!


Τα Συμμαθητάκια
(στη σειρά κυκλοφορούν 10 βιβλία)
Συγγραφέας: Διάφοροι
Εκδόσεις: Διόπτρα

Καλώς ήρθατε στο σχολείο της Φτερνιζούπολης!

Ο διευθυντής του Δημοτικού, ο φοβερός και τρομερός Φοίβος Φοβέρας, για πρώτη φορά στα χρονικά, είναι με το χαμόγελο στα χείλη. Και ο λόγος είναι απλός… Φέτος, επιτέλους, δεν θα κάνει μάθημα στα απίθανα Συμμαθητάκια του Β2· της πιο θεότρελης τάξης όλων των εποχών!


Η γραμμή
Συγγραφέας: ΚΟΥΤΣΙΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδόσεις: Μίνωας

grammi

Κάθομαι στο πρώτο θρανίο. Μπροστά ακριβώς από την έδρα της κυρίας. Για κακή μου τύχη κάθομαι με τον Θοδωρή, που ήρθε φέτος στο σχολείο μας και είναι ενοχλητικός και ακατάστατος.
Μα καλά, από όλα τα παιδιά της τάξης μου, με αυτόν μου έτυχε να καθίσω;
Φυσικά, από την αρχή έβαλα τους κανόνες μου. Με το μολύβι μου τράβηξα στο θρανίο μια γραμμή. Μια χοντρή μαύρη γραμμή. Έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να μπει στον χώρο του άλλου…Το μεγάλο σχολείο
Συγγραφέας: Γιούλη Μιγγείρου
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Παιδιά, θυμάστε την Παναγιώτα που μια φορά φοβόταν ένα δράκο; Αφού ξεπέρασε αυτό τον φόβο τη, τώρα έχει άλλες ανησυχίες: περιμένει με αγωνία να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να πάει, επιτέλους, στο Δημοτικό, το Μεγάλο Σχολείο. Θέλει να γίνει μεγάλη κοπέλα! Πώς θα είναι, άραγε, η πρώτη μέρα στο δημοτικό; Θα τα καταφέρει η Παναγιώτα; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καλοί της φίλοι Γιώργος και Δώρα, οι γονείς, η δασκάλα και η γιαγιά της;

Μια ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.


Ο λύκος πάει σχολείο
Συγγραφέας: Elisabeth Duval
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Μπορεί να είναι πολλοί οι μαθητές που θα εύχονταν να μην έρχεται ποτέ η Δευτέρα, όμως ο ήρωας αυτού του βιβλίου επιθυμεί διακαώς να πάει σχολείο μολονότι υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία: είναι λύκος και το μοναδικό σχολείο που βρίσκει είναι για πρόβατα! Η δίψα του για μάθηση είναι τόσο μεγάλη που σκαρφίζεται τις πιο απίθανες ιδέες για να ξεγελάσει τον σκύλο-επιστάτη του σχολείου και να βρεθεί σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσει μάθημα. Άραγε, θα πετύχει το στόχο του και θα μπορέσει να γίνει φίλος με τα άλλα πρόβατα παρά τα κοφτερά του δόντια;

Μια απίθανη ιστορία για την ανάγκη και τη χαρά της γνώσης που ξεπερνά εμπόδια και συμβάσεις.

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!

Μέχρι την επόμενη μας βιβλιοπρόταση σας γλυκοφιλώ!10 βιβλία που κάνουν την επιστροφή στο σχολείο πιο εύκολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.