Ότι χτίζεις με κόπο, γκρεμίζεται σε μια στιγμή

500

Ότι χτίζεις με κόπο, γκρεμίζεται σε μια στιγμή

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr) 

Στις ανθρώπινες σχέσεις η εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω! Όμως πόσο δύσκολο είναι να αποκτηθεί; Γιατί πρόκειται για ένα συναίσθημα που χρειάζεται πολλή δουλειά για ‘’να του επιτρέψουμε να κυλήσει μέσα μας’’ και να το ενστερνιστεί ο καθένας μας για τον Άλλο… Πρόκειται για ένα συναίσθημα που χρειάζεται πολλές αποδείξεις, ίσως μάλιστα τις περισσότερες φορές να πάρει και χρόνο για να αποκτηθεί. Πολύ δύσκολο και επίπονο συναίσθημα, καθώς αν καταπατηθεί τότε δεν διορθώνεται… είναι σαν να έχει ραγίσει το γυαλί που δεν ξανακολλάει.

♥ Χάρισε μας ένα like 

Σπάνια οι άνθρωποι δείχνουν κατευθείαν την εμπιστοσύνη τους σε ένα άλλο άτομο χωρίς πρώτα να τον «τσεκάρουν». Μερικές φορές, μπορεί από ένστικτο να νιώσουμε άνετα και οικεία με κάποιον και να εκφράσουμε κάποιες απόψεις πιο προσωπικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα «ανοίξουμε» τα χαρτιά της προσωπικότητας μας και του εσωτερικού μας κόσμου. Αυτά τα χαρτιά τα θεωρούμε δικά μας και για να τα μοιραστούμε, θα πρέπει να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας με την τιμιότητα τους, το σεβασμό τους, την κατανόηση τους και το πιο βασικό με την εχεμύθεια τους.

Ο λόγος που κερδίζεται δύσκολα η εμπιστοσύνη είναι το αίσθημα που βιώνουμε όταν αυτή χάνεται. Ο πόνος που προκαλεί αυτή η προδοσία είναι ανείπωτος και ως άμυνα της συναισθηματικής μας υγείας βάζουμε εκ των προτέρων όσο το δυνατό πιο πολλά κριτήρια για να κερδηθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Γιάννη Ξηνταρά εδώ!

Οι ρίζες των αυστηρών κριτηρίων βρίσκονται στο παρελθόν, κάποια στιγμή νιώσαμε ότι προδόθηκε η εμπιστοσύνη μας όπως για παράδειγμα στην παιδική ηλικία γιατί μία φίλη μαρτύρησε κάποιο μυστικό μας ή στην εργασία όταν κάποιος συνάδελφος είπε στον εργοδότη μας πως καθυστερήσαμε κάποιο project ή στη σχέση μας όταν παρατηρήσαμε πως ο σύντροφος μας ανταλλάσει μηνύματα με κάποιο άλλο άτομο κ.ά. Αυτές οι συμπεριφορές μας κάνουν πιο «σκληρούς» στις επόμενες φιλίες μας, επαφές με τους γύρω μας αλλά κυρίως στις ερωτικές μας σχέσεις.Στις ερωτικές σχέσεις και στις φιλίες είναι πιο δύσκολο όταν προδίδεται η εμπιστοσύνη μας γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ξεδιπλώσει όλο μας το είναι. Ζούμε τον άλλον σε πολύ προσωπικές στιγμές. Έχουμε ανταλλάξει τα πιο βαθιά μας συναισθήματα. Έχουμε παραδοθεί καθώς έχει κερδηθεί η εμπιστοσύνη και όταν αυτή κλονιστεί τότε είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε. Μπορεί να ξεσπάσουμε σε κλάματα, να κλειστούμε στον εαυτό μας, να βγάλουμε πιο επιθετική συμπεριφορά, στον καθένα μας λειτουργεί διαφορετικά. Πολλές φορές χρήζει και η βοήθεια κάποιου ειδικού για να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας.

Η αλήθεια όμως, πώς όταν βρεθεί ο σωστός σύντροφος/ φίλος/ συγγενής/ συνάδελφος είναι εκπληκτικό το συναίσθημα της εμπιστοσύνης. Να γνωρίζεις πως υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να αρέσει!


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας. Επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».Ότι χτίζεις με κόπο, γκρεμίζεται σε μια στιγμή

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.