Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

212

Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (paidi-efivos.gr) 

Γιατί η φιλία είναι τόσο απαραίτητη και σημαντική για την ζωή μας; Πως μπορούμε να την ορίσουμε και ποια τα χαρακτηριστικά της;

♥ Χάρισε μας ένα like 

Ως φιλία θα ορίσουμε την σχέση δύο ή περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας ή ιδεολογικών απόψεων που διέπονται όμως, από μία πλατωνική αγάπη και σεβασμό χωρίς υστεροβουλία και εκμεταλλεύσεις. Η φιλία εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του ατόμου. Όσο μεγαλώνουμε τόσο μαθαίνουμε την αξία της φιλίας.

Παρόλα αυτά, και τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μπαίνουν στο νόημα της φιλίας και ας μην καταλαβαίνουν την πραγματική της υπόσταση… «Ο Γιωργάκης είναι ο καλύτερος μου φίλος γιατί παίζουμε πολύ ωραία μαζί» θα μας πει το παιδί μας και ένα μειδίαμα θα «σκάσει» στο στόμα μας από την αθωότητα της αιτιολογίας του.

Είναι συχνή η έκφραση πως «Φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε» και πραγματικά αυτό συμβαίνει. Είναι οι άνθρωποι που έχουμε εμείς επιλέξει να είναι δίπλα μας στα εύκολα και στα δύσκολα και δεν μας τους «επέβαλε» το γενεαλογικό μας δέντρο, που συχνά συμβαίνει να είναι άνθρωποι που δεν ταιριάζουμε καθόλου και δεν μοιραζόμαστε αισθήματα κατανόησης και αγάπης. Επιπλέον, η φιλία βρίσκεται πάντα σε μία συνεχή εξέλιξη.

Και τι εννοώ με αυτό; Πως δεν έχει να κάνει με το βάζω μία ταυτότητα «είμαι φίλος» και τελείωσε, δεν παλεύω και δεν προσπαθώ άλλο για αυτό αλλά με το χαρακτηριστικό ότι προσπαθώ για το «γίνομαι φίλος», με την έννοια ότι κάθε φορά γίνομαι όλο και περισσότερο φίλος και κάθε φορά έχω να προσφέρω.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως το να δημιουργηθεί μία φιλία, πόσο μάλλον να διατηρηθεί δεν είναι κάτι εύκολο. Ειδικά στις μέρες μας που οι αξίες της  εμπιστοσύνη, της αγάπης και του σεβασμού είναι δυσεύρετα.  Στην αληθινή φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός δηλαδή σεβόμαστε τις επιλογές του (ακόμα και αν διαφωνούμε) και είμαστε συμπαραστάτες σε αυτές. Μοιραζόμαστε μαζί του τις χαρές μας και τις λύπες μας. Τον εμπιστευόμαστε και τον αγαπάμε για αυτό που είναι.

Τέλος, όπως κάθε μορφή αγάπης, έτσι και η φιλία μπορεί να σβήσει, παρόλο που από τη φύση της έχει την τάση να διαρκεί. Μπορεί κάτι να διαστρεβλωθεί στην πορεία των ετών και να «εξανεμιστεί» η φιλία. Για αυτό προσέξτε τους, νοιαστείτε για αυτούς… κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα είναι πάντα δίπλα σας και θα σας δικαιολογούν και θα σας συγχωρούν  αν δεν τους φέρεστε σωστά.

Προσέξτε τους… γιατί οι αληθινοί φίλοι σπανίζουν πια!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Γιάννη Ξηνταρά εδώ!


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας. Επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.