Χαρίστε το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί σας! Χρόνο…

1128Χαρίστε το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί σας! Χρόνο…

Αυτά τα Χριστούγεννα το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι ο χρόνος. Εσείς το κάνετε? Και πριν βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά θα ήθελα να το σκεφτείτε λίγο καλύτερα.  Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσο χρόνο αφιερώνετε καθημερινά στα παιδιά σας? Είναι πραγματικά ποιοτικός αυτός ο χρόνος? Και τι είναι άραγε ποιοτικός χρόνος? Φτάνει να καλύψει τα θέλω και τις ανάγκες των παιδιών?

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όλοι θα συμφωνήσουν πως ο χρόνος είναι αδιαμφισβήτητα ό,τι πιο σημαντικό έχουμε να διαχειριστούμε καθημερινά. Επαγγελματικές υποχρεώσεις, τρέξιμο, στρες , δουλειές στο σπίτι είναι μερικά από τα  πράγματα που στριμώχνονται στην καθημερινή ατζέντα των γονιών. Όμως, ο χρόνος που αφιερώνουμε στα παιδιά μας δεν είναι κάτι που μπορεί απλά να «στριμωχθεί» στην ατζέντα μας, δεν μπορούμε απλά να πούμε «Τώρα ξεκινάει η “ώρα του παιδιού”, ας το κάνω κι αυτό να τελειώνω» Και αν κάποιος γονιός αναρωτιέται πόσο χρόνο πρέπει να περνάω με το παιδί μου , η απάντηση είναι μια . ‘Όσο περισσότερο χρόνο μπορείς’!  Και μη ξεχνάς, όσο χρόνο κι αν προσφέρουμε στα παιδιά μας, αυτά θέλουν κι άλλο.. κι άλλο.

♥ Χάρισε μας ένα like 

Η φυσική παρουσία ενός γονιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα υποκατάστατο. Ούτε τα δώρα, ούτε τα παιχνίδια, ούτε τα λεφτά… Ούτε οι καλύτεροι δάσκαλοι, ούτε τα πιο ωραία ταξίδια. Οι γονείς θα πρέπει να είναι εκεί καθημερινά, να δηλώνουν παρόν. Να είναι δίπλα τους σαν στήριγμα, να ‘ βάζουν πλάτη’ στα ξεκινήματά τους. Ο χρόνος που αφιερώνει ένας γονιός  σε ένα παιδί επηρεάζεται σαφώς από τις ανάγκες και τους ρυθμούς της ανάπτυξης του.

Τα πρώτα  χρόνια τη ζωής τους σε έχουν ανάγκη πιο πολύ από κάθε τι. Να είσαι εκεί να ικανοποιήσεις  τις βασικές τους ανάγκες, όπως το φαγητό, το μπάνιο, το ντύσιμό τους. Από τους γονείς έχουν ανάγκη να αντλήσουν αρχικά το αίσθημα ασφάλειας. Αργότερα να παίξουν , να τα περιμένεις από το σχολείο, να τα διαβάσεις. Να τους διώξεις κάθε φόβο και αγωνία. Όσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες αλλάζουν τα παιδιά έχουν ανάγκη δίπλα τους τους γονείς και για συναισθηματικούς λόγους. Να μιλήσουν, να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν. Όποτε σε χρειαστούν να τρέξουν και να ξέρουν ότι εσύ θα είσαι εκεί. Και κάποτε φτάνει η στιγμή που θα ανοίξουν τα δικά τους φτερά, να σταθούν στα δικά τους πόδια, με τις δικές τους δυνάμεις. Και εσύ πάλι να είσαι εκεί πάντα δίπλα τους ως παρατηρητής και συμβουλάτορας.

Μέχρι τότε όμως ας δηλώσουμε παρόντες. Στις μικρές και τις μεγάλες στιγμές τους, στα εύκολα και στα δύσκολα, στις χαρές και τις λύπες.

Χαρίστε τους στιγμές: Τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι οργανωμένο για να περάσουν καλά. Αγκαλιές, χάδια, όμορφα βλέμματα, αστεία, δυνατά γέλια είναι αρκετά για να ζωγραφίσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Βρείτε χρόνο να αγκαλιάσετε τα παιδιά σας. Εκεί θα νιώσουν απίστευτη ασφάλεια και ζεστασιά. Επίσης, πηγαίνετε βόλτες. Περπατήσετε χέρι χέρι, τρέξτε, πάτε για πικ-νικ!

Ακούστε όσα έχουν να πούνε: Τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στο σχολείο, τα βιώματα τους , για όσα νιώθουν και θέλουν να εκφράσουν. Οι γονείς θα πρέπει να είναι εκεί να αφουγκραστούν και να ενδιαφερθούν για όσα λένε τα παιδιά. Να ανοίξουν μαζί τους διάλογο και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πιο καλά από τον καθέναν όταν αδιαφορείς και δεν ακούς όσα θέλουν να πούνε.

Παίξτε  με τα παιχνίδια τους: Η πιο όμορφη και δημιουργική ώρα για ένα παιδί είναι η ώρα που παίζει.  Αφιερώστε χρόνο στα δικά του παιχνίδια. Φτιάξτε πάζλ, τουβλάκια, κατασκευές. Μπείτε στα παιχνίδια παίζοντας ρόλους.

Διαβάστε βιβλία: Παίρνετε βιβλία αναλόγως την ηλικία τους και να τα διαβάζετε μαζί τους. Με το να τους αφήνετε το βιβλίο απλά μπροστά τους δεν προσφέρει το 100% της αξίας του βιβλίου. Δημιουργείστε στο σπίτι μια ευχάριστη γωνιά για διάβασμα με βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και διαβάζετε συχνά στα παιδιά σας για να τους προσφέρετε θετικά πρότυπα και να καλλιεργήσετε θετική στάση απέναντι στο διάβασμα και τα βιβλία.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο χρόνος που αφιερώνουμε στα παιδιά θα πρέπει πέρα από ποσοτικός να είναι και ποιοτικός.  Να αφιερωνόμαστε δηλαδή ολοκληρωτικά και μόνο σε αυτά. Να είμαστε έτοιμοι να μπούμε στον δικό τους κόσμο και να ταξιδέψουμε στα παιδικά μονοπάτια. Να λοιπόν πιο είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά. Και μην ξεχνάτε οι στιγμές που χάνετε δεν γυρνούν πίσω. Ο χρόνος κυλά γρήγορα.. εκμεταλλευτείτε τον! Ξεκινήστε ΤΩΡΑ.. όχι αύριο!

Κουτσούμπα  Χρυσούλα


Είναι Νηπιαγωγός, απόφοιτη του τμήματος ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ευαισθησία της για τη διαφορετικότητα και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες την οδήγησε στην κατοχή διπλωμάτων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και γραφής Braille. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με κατεύθυνση την Ειδική Αγωγή. Εργάζεται εδώ και 2 χρόνια ως παράλληλη στήριξη , ενώ πριν έχει εργαστεί σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία ως νηπιαγωγός. Ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια σε δράσεις με το Χαμόγελο του παιδιού.

Χαρίστε το πολυτιμότερο δώρο στο παιδί σας! Χρόνο…ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.