Πώς θα κάνετε το παιδί σας ανεξάρτητο σε κάθε περίπτωση

1223

Πώς θα κάνετε το παιδί σας ανεξάρτητο σε κάθε περίπτωση

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς τους γονείς! Πρέπει να ισορροπήσουμε κάθε στιγμή μεταξύ της φροντίδας, της προστασίας και της καθοδήγησης. Ωστόσο είναι απαραίτητο να επιτρέπουμε παράλληλα τον πειραματισμό, την εξερεύνηση και την ανεξαρτησία του παιδιού. Χμμμ… Δύσκολο έτσι;

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να κάνουμε το παιδί μας πιο ανεξάρτητο; Αρχικά πρέπει να πάρουμε πια βαθιά ανάσα και να χαλαρώσουμε! Θα σας ρωτήσω το εξής! Αφήνετε το παιδί σας να δοκιμάσει ένα νέο φαγητό μόνο του, να βρει ένα νέο φίλο ή να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες;

Ή επεμβαίνετε μόλις βλέπετε ότι δυσκολεύεται και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να τα καταφέρει. Αν η απάντηση σας είναι θετική τότε χρειάζεται να χαλαρώσετε πρωτίστως εσείς! Ακολουθήστε απλά μερικές έξυπνες στρατηγικές, αναλόγως με την περίσταση.

♥ Χάρισε μας ένα like 

Στο σπίτι


Ενθαρρύνετε το παιδί να καλέσει τους φίλους του από το σχολείο. Θα το βοηθήσει να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του και να τους δείξει το σπίτι και τα παιχνίδια του. Δεν είναι η ώρα να σκέφτεστε ούτε πόσο μικρό είναι το σπίτι σας, ούτε ποιος θα καθαρίσει μετά! Το βασικό είναι να έχετε ένα ζεστό σπίτι που κάνεις τους επισκέπτες να νιώθουν άνετα. Εννοείται πώς το παιδί με αυτή την κίνηση θα αισθανθεί ισότιμο μέλος του σπιτιού που μπορεί άφοβα να καλέσει κόσμο.

Στο σχολείο


Εάν είναι μικρότερης ηλικίας, δουλέψτε το θέμα του αποχωρισμού. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί του στο πρωινό ή κάντε πιο χαρούμενη τη βόλτα μέχρι τον παιδικό σταθμό. Βεβαιώστε το πως θα είστε εκεί για αυτό όταν σχολάσει.

Εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δείξτε έμπρακτα πως είστε εκεί όταν σας μιλάει για τα προβλήματα στο σχολείο και σταθείτε διακριτικά δίπλα του στις προσπάθειες κοινωνικοποίησης του. Ενθαρρύνετέ το να καλεί φίλους, να συμμετέχει σε δραστηριότες και να επιλέγει αυτό αντί για εσάς!

Όταν είστε έξω με  κόσμο


Μην απαντάτε εσείς στις ερωτήσεις που του κάνουν. Αφήστε το να εκφραστεί εκείνο όταν είναι έτοιμο.  Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ενθαρρύνεται να κάνουν συναλλαγές στα μαγαζιά! Είναι κάτι που τα βοηθάει απίστευτα να γίνουν ανεξάρτητα ενώ συγχρόνως μεγαλώνει και η αυτοπεποίθησή τους!

Σε σπίτι φίλων


Το sleepover είναι πολύ της μόδας! Όμως εσείς είστε εκείνη που θα εκτιμήσετε το πότε το παιδί είναι έτοιμο να κοιμηθεί σε ένα άλλο σπίτι. Μπορεί να κάνει σταδιακά βήμα ώστε να έχει το χρόνο να προετοιμαστεί ανάλογα. Αρχικά στείλτε το σε ένα φιλικό σπίτι για μερικές ώρες  να παίξει και να φάει. Το επόμενο βήμα θα έρθει σίγουρα από μόνο του.

Κλείνοντας θα σας αφήσω με τη σκέψη που με καθοδηγεί στο μεγάλωμα των παιδιών μου τόσα χρόνια! Η δουλειά μας ως γονείς είναι να τα κάνουμε να αισθανθούν και να είναι όσο πιο ανεξάρτητα γίνεται προκειμένου να σταθούν μόνα τους στον έξω κόσμο! Δυστυχώς δεν θα είμαστε πάντα δίπλα τους να προλαμβάνουμε καταστάσεις και να απορροφάμε τους κραδασμούς! Ας επενδύσουμε λοιπόν στην ανεξαρτησία τους σήμερα για να έχουμε δυνατούς και ανεξάρτητους ενήλικες αύριο.

Μέχρι την επόμενη φορά σας γλυκοφιλώ!

Πώς θα κάνετε το παιδί σας ανεξάρτητο σε κάθε περίπτωση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.