Πως θα κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσει

993Πως θα κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσει

Μπορεί η επικοινωνία με τα παιδιά μας να μας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, είναι όμως ένα στοίχημα που πρέπει κάθε γονιός να βάλει στόχο να το κερδίσει. Και φυσικά αυτό πρέπει να ξεκινήσει από πολύ πολύ μικρή ηλικία,  έτσι ώστε μεγαλώνοντας να έχουν μπει οι σωστές βάσεις και το παιδί με ευκολία να μοιράζεται κάθε του προβληματισμό και σκέψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μας μιλήσουν;

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

♥ Χάρισε μας ένα like 

1 . Δώστε του χρόνο

Δεν χρειάζεται να τους ρωτάτε πιεστικά τι έγινε στο σχολείο, τι έγινε με τον φίλο τους ή γιατί δεν έχει κέφι. Αν δεν θέλει να σας πει εκείνη τη στιγμή, είναι προτιμότερο να το αφήσετε. Αν είστε πραγματικά κοντά του όταν θα είναι έτοιμο, θα έρθει να σας μιλήσει από μόνο του.

2 . Κάντε του άσχετες ερωτήσεις 

Αν θεωρείτε πως κάτι προβληματίζει το παιδί σας και δεν του είναι εύκολο να το μοιραστεί μαζί σας, ξεκινήστε μια κουβέντα και κάντε του ερωτήσεις που δεν θα έχουν σχέση με το θέμα. Κάποια στιγμή όταν χαλαρώσει μπορεί μόνο του, με αφορμή κάποια ερώτηση, να σας πει τι σκέφτεται.

3. Μην υποτιμάτε οποιαδήποτε σκέψη του ή πρόβλημα

Σε κάθε ηλικία ο κάθε άνθρωπος έχει προβλήματα. Εμείς θεωρούμε πως το πρόβλημα είναι οικονομικής φύσης και πολλές φορές όταν ένα παιδί μας λέει πως είναι στεναχωρημένο, επειδή μάλωσε με τον φίλο ή τη φίλη του, απαντάμε χωρίς να το πολυσκεφτούμε “δεν πειράζει, έχεις να γνωρίσεις και ν΄αλλάξεις πολλούς φίλους ακόμη”.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Το παιδί δεν έχει την εμπειρία της ζωής για να καταλάβει τι του λέτε. Αυτόν τον φίλο ή φίλη θέλει τώρα. Το θέμα λοιπόν είναι να το βοηθήσετε να διαχειριστεί το πρόβλημά του και όχι απλά να το παρηγορήσετε. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να έχετε πια κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Να αντιμετωπίζετε λοιπόν καθετί που σας λέει σαν κάτι πραγματικά πολύ σοβαρό, γιατί για εκείνο, είναι! Θυμηθείτε πώς αισθανόσασταν εσείς στην ηλικία του…

4 . Μην προδώσετε την εμπιστοσύνη του

Όταν με το καλό σας εμπιστευτεί και σας πει να μην το πείτε στον μπαμπά ή στον αδελφό  του κάντε αυτό που σας ζητάει. Μην το πείτε σε άλλον! Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσετε την αξιοπιστία σας, θα νιώσει ότι το προδώσατε κι έστω κι αν γρήγορα το ξεχάσει, όταν θα φθάσει στην εφηβεία, τότε όλα αυτά θα τα θυμηθεί και δεν το θέλετε!

5. Μιλήστε του πρώτη εσείς 

Είναι πολύ άβολο ο οποιοσδήποτε άνθρωπος να νιώθει πως περνάει από ανάκριση. Για να υπάρξει αληθινή επικοινωνία πρέπει ο ένας ν΄ακούει, ο άλλος να μιλάει κι αντίστροφα. Τι λέτε λοιπόν να ξεκινήσετε εσείς; Μιλήστε του για τη μέρα σας, πώς περάσατε, τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε. Όχι μην του πείτε ότι σας έκαναν μείωση μισθού ή άλλες πληροφορίες που θα του δημιουργήσουν ανασφάλεια αλλά ότι ταλαιπωρηθήκατε με την απεργία των μέσων μεταφοράς , ότι δεν προλάβατε να δείτε τη φίλη σας που θέλατε τόσο πολύ κι ότι τελικά  βρήκατε εκείνο το βιβλίο που ψάχνατε εδώ και καιρό!

Να θυμάστε πάντα ότι για να σας μιλήσει το παιδί σας πρέπει να έχετε αποκτήσει την εμπιστοσύνη του και η εμπιστοσύνη δεν επιβάλλεται, κερδίζεται και μάλιστα με σκληρή προσπάθεια! Χτίζεται μέρα με τη μέρα, αλλά γκρεμίζεται σε μια στιγμή.

Πως θα κάνετε το παιδί σας να σας μιλήσειΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.