Τελειώνοντας την Α’ δημοτικού… όλα όσα έμαθα ως μαμά!

1883
Τελειώνοντας την Α’ δημοτικού… όλα όσα έμαθα ως μαμά!

Σε 2 μόλις μέρες τα παιδιά μου  τελειώνουν την Α’ Δημοτικού, και μαζί τους αισθάνομαι πώς την τελειώνω και εγώ! Δεν θα σας πω ψέμματα! Είμαι φουλ συγκινημένη! Έστειλα 2 μικρά νηπιάκια στο σχολείο και μέσα στη χρονιά που πέρασε τα είδα να μεγαλώνουν, να ανεξαρτητοποιούνται να γίνονται παιδιά με τα όλα τους!

Ο μεγαλύτερος μου φόβος πέρσι τέτοια εποχή ήταν η αυλή του σχολείου! Πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτή την σκληρή νέα αυλή! Σαν μαμά είχα πολύ άγχος, στρες και φόβο για το αν θα τα καταφέρουν! Να σας πω ένα μυστικό; Παρόλο που τελειώσαμε τη χρονιά πάλι κάθε φορά που σκέφτομαι τις πρώτες μέρες πάλι το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι νιώθω!

♥ Χάρισε μας ένα like 

Θέλετε όμως να σας πω όλα όσα έμαθα ως μαμά τελειώνοντας την Α’ Δημοτικού;

Η αυλή είναι μεγάλη και σκληρή (το ήξερα από πριν). Έχει τους δικούς της κανόνες! Όμως τα παιδιά μας καταφέρνουν να επιβιώσουν!

Τα πρωτάκια συνήθως τις πρώτες μέρες είναι στον κόσμο τους! Ψάχνουν τόσο πολύ να βρουν που θα σταθούν που δεν ασχολούνται με κανέναν! Και συνήθως ως δια μαγείας κανείς δεν ασχολείται ως τη μέση της χρονιάς μαζί τους! Εκτός από τα δευτεράκια (τα περσινά πρωτάκια, που ήρθε η ώρα να πάρουν το αίμα τους πίσω).

Την δεύτερη μέρα κιόλας πήγαμε στο γραφείο του διευθυντή! Τη δεύτερη μέρα κιόλας είχαν τον πρώτο τους καυγά με δευτεράκια για το που θα παίξουν στην αυλή! Τα πρωτάκια όμως “προστατεύονται” έτσι και δικαιώθηκαν!

Τα εκτάκια προσέχουν τα πρωτάκια! Νόμος! Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά γίνεται και είναι θαυμάσιο!

Είναι τόσα που πρέπει να σκεφτείς και να προειδοποιήσεις το παιδί σου που θα καεί το μυαλό σου! Τις πρώτες μέρες είχα συνέχεια στο μυαλό μου να προλάβω καταστάσεις! Λοιπόν οι καταστάσεις δεν προλαβαίνονται! Κάθε μέρα θα γίνεται κάτι και θα λες πωπω πώς δεν του είπα και για αυτό!

Ναι τα έσπρωξαν και έπεσε το φαγητό τους στο διάλειμμα και έμειναν νηστικά! Επιβίωσαν όμως! (Η μαμά φρόντισε να κρύβει κάπου 50 λεπτά για τέτοιες έκτακτες καταστάσεις για να πάρουν κουλούρι από το κυλικείο!)

Κυλικείο! Η μεγάλη ανακάλυψη του δημοτικού! Μπορεί να μην εγκρίνω τα μισά πράγματα που πουλάει, αλλά σχεδόν αμέσως καθιέρωσα μια μέρα της εβδομάδας που θα αγόραζαν κάτι από εκεί! (το κουλούρι είχε 40 λεπτά). Να το κάνετε! Βοηθάει πολύ στο να πατήσουν στα πόδια τους και στην κοινωνικοποίηση τους!

Ναι γύρισαν από το σχολείο χτυπημένα! Επέζησαν όμως και ας μην ήμουν εκεί.

Ναι μάλωσαν με τους φίλους  τους και πέρασαν ένα διάλειμμα στο παγκάκι! Πάλι επέζησαν και ας μην ήμουν εκεί!

Ναι κάποιος τα κορόιδεψε και στεναχωρέθηκαν! Αλλά το αντιμετώπισαν μια χαρά και ας μην ήμουν εγώ εκεί!

Ναι έμαθαν να δένουν τα κορδόνια τους, να είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους, να διαβάζουν μόνα τους!

Έμαθαν να ακολουθούν τους κανόνες του σχολείου, και να κάνουν τις υποχρεώσεις τους (διάβασμα) ως μαθητές!

Γενικά η Α’ δημοτικού μου έδειξε πώς τα παιδιά μου τα καταφέρνουν θαυμάσια και χωρίς εμένα! Έγιναν πιο ανεξάρτητα, πιο αυτόνομα, έμαθαν να χειρίζονται τις σχέσεις με τους φίλους τους και να λύνουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων της αυλής μόνα τους.

Και εγώ ως μαμά έμαθα να κάνω στην άκρη και να περιμένω… να τα εμπιστεύομαι και να τα ενθαρρύνω ότι θα τα καταφέρουν! Έμαθα μετά τις πρώτες μέρες, να κρατιέμαι και να μην πηγαίνω έξω από το σχολείο στο διάλειμμα για να δω αν όλα είναι καλά! Έμαθα να τους δίνω χώρο για να αναπνεύσουν και το πήρα απόφαση πώς δεν είναι πια μωρά! Έμαθα να συνεργάζομαι με τις άλλες μαμάδες αλλά και με το σχολείο! Συνήθισα τους ρυθμούς του σχολείου και μου φαίνεται σαν να ήμασταν εκεί από πάντα!

Πρωτάκια τέλος! Ένα γλυκό χαμόγελο έρχεται στα χείλη μου! Με πόσο αέρα σκέφτομαι τώρα πια τη Β’ Δημοτικού!

Να με δω τι θα κάνω όταν πάνε στην Α’ Γυμνασίου! Εκεί να δεις άγχος… αλλά προς το παρόν έχουμε αλλά 5 χρόνια σχετικής ηρεμίας στην ήδη γνωστή αυλή! Ας το απολαύσουμε!

Σας φιλώ γλυκά

Κλειώ

Τελειώνοντας την Α’ δημοτικού… όλα όσα έμαθα ως μαμά!ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.