4 βήματα για να γίνει το παιδί σας πιο τακτικό!

1576
4 βήματα για να γίνει το παιδί σας πιο τακτικό!

Αλήθεια εσείς έχετε τακτικό παιδί; Και όταν λέω τακτικό παιδί εννοώ συμμαζεύει μόνο του τα πράγματά του; Είμαι σίγουρη πώς δεν είμαι η μόνη μαμά που έχω αυτό το πρόβλημα! Τα παιδιά παίζουν και μετά το δωμάτιο τους και το σαλόνι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Εννοείται ότι το χάος δεν με πειράζει και χαίρομαι να τα βλέπω να παίζουν με την ψυχή τους! Με πειράζει όμως που μετά είναι απρόθυμα να βοηθήσουν να μαζευτεί ο χαμός, που τα ίδια δημιούργησαν.

Για να ακριβολογήσω το πρόβλημα αυτό το έχω κυρίως με τον γιο μου! Σαν γνήσιος άντρας, όποια δουλειά του σπιτιού μπορεί να αποφύγει θα την αποφύγει συστηματικά! Και  φυσικά εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη! Γιατί πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι αυτό το παιδί κάποτε θα μείνει αναγκαστικά μόνο του, και αν δεν αλλάξει συμπεριφορά θα τον φάνε οι κατσαρίδες! Οπότε αποφάσισα πως πρέπει να δράσω άμεσα γιατί τις καλές συνήθειες τις αποκτούν από μικρά! Αφήστε που η μελλοντική μου νύφη θα με ευγνωμονεί!

Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να γίνουν υπεύθυνα και να μάθουν ότι πρέπει να μαζεύουν το χαμό που προκαλούν! Μετά από άπειρες ώρες συζητήσεων και πειραματισμών σας παραθέτω την εμπειρία μου για το πώς έλυσα εγώ αυτό το πρόβλημα.

♥ Χάρισε μας ένα like 

#1. Συζήτηση , συζήτηση και πάλι συζήτηση.

Εξηγήστε τους με απλά λόγια ότι πρέπει να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του σπιτιού  και να μαζεύει ό,τι του αναλογεί. Δηλαδή τα δικά του αντικείμενα, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια! Εντάξει, δεν θα πιάσει με την πρώτη… μην περιμένετε θαύματα αλλά πες πες πάντα κάτι μένει! (Πάγια τακτική που ακολουθώ σε πολλές καταστάσεις.)

#2. Δώστε το καλό παράδειγμα.

Ξεκινήστε να μαζεύετε μαζί. Σίγουρα τις πρώτες φορές θα χρειάζεται βοήθεια για να μάθει πώς να συμμαζεύει. Βοηθήστε το, δείξτε του τον τρόπο και κάντε το πιο εύκολο, ευχάριστο και παιχνιδιάρικο. Για παράδειγμα βάλτε μουσική και μαζέψτε χορεύοντας! Ή παίξτε ένα παιχνίδι! Δώστε κίνητρο, τύπου όποιος μαζέψει ποιο γρήγορα από εμένα θα έχει μια έξτρα μπάλα παγωτό. (Ναι το ομολογώ! Είμαι ένοχη! Κάποιες φορές καταφεύγω στη δωροδοκία… αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ή μήπως όχι;)

#3. Δημιουργήστε ένα εύκολο σύστημα αποθήκευσης.

Βοηθήστε το να μαζέψει τα παιχνίδια φτιάχνοντας ένα εύκολο σύστημα αποθήκευσης, έτσι ώστε να μη χάνεται και να ξέρει που μπαίνει το κάθε τι. Προτιμήστε χρωματιστά κουτιά ή διάφανους κάδους που θα μπορεί να βλέπει τι έχουν μέσα, ώστε να διαλέγει κάθε φορά αυτό που θέλει χωρίς να τα βγάζει όλα έξω.

Το προσπάθησα πολύ αυτό το κομμάτι και έφτασα σε σημείο ψυχαναγκασμού! Μετά αποφάσισα πώς δεν πειράζει να “ανακατευτούν” τα παιχνίδια, αρκεί να είναι συμμαζεμένα! Γενικά θέλει να είμαστε λίγο πιο χαλαροί στην όλη προσέγγιση!

#4. Η άρνηση είναι μέσα στο παιχνίδι

Να είστε προετοιμασμένοι ότι θα υπάρξουν πολλές φορές που θα βαριέται, θα αντιδρά και δεν θα θέλει να μαζέψει. Μην μαλώνετε και μην πιέζετε την κατάσταση. Το βασικότερο είναι να τους περάσουμε το μήνυμα ότι μαζεύουμε τον χαμό που δημιουργούμε έστω και μηχανικά. Πρέπει το παιδί να εμπεδώσει ότι για να παίξει με τους φίλους του, πρέπει να έχει τακτοποιήσει τα πράγματά του και αυτό είναι κανόνας.

Να θυμάστε πως είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια όσο κι αν βαριούνται ή παραπονιούνται. Καλό είναι να βάλουμε κάποιους κανόνες τους οποίους θα ακολουθήσουμε μικροί και μεγάλοι, έτσι ώστε τα παιδιά μας θα μάθουν ότι μετά το παιχνίδι ακολουθεί το συμμάζεμα του χώρου!

Δεν μπορώ να σας πω ότι τα έχω καταφέρει στο 100% αλλά είμαι σε καλό δρόμο! Τα παιδιά μου είναι πια 7 χρονών και οι φορές που μαζεύω εγώ τα παιχνίδια είναι ελάχιστες! Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που βαριούνται ή είναι κουρασμένα ή απλά θέλουν να αποφύγουν την διαδικασία! Όμως υπενθυμίζω πάντα στον εαυτό μου ότι είναι μόνο 7 χρονών και είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Θα χαρώ να μάθω ποιες μεθόδους χρησιμοποιείται εσείς ώστε το παιδί σας να γίνει πιο τακτικό! Περιμένω τα σχόλια σας!

Σας γλυκοφιλώ

Κλειώ 

4 βήματα για να γίνει το παιδί σας πιο τακτικό!

photos via


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.