Οι υποχρεώσεις του νονού/νονάς στη βάφτιση

5097
Οι υποχρεώσεις του νονού/νονάς στη βάφτιση

Δυστυχώς η βάπτιση, όπως και κάθε άλλο μυστήριο, στις μέρες μας έχει εμπορευματοποιηθεί. Συχνά υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με το τι είναι υποχρέωση των γονιών και τι του νονού. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες –της εκκλησίας ως επί το πλείστον- που αφορούν στο τι παίρνουν οι γονείς και τι οι πνευματικοί γονείς του παιδιού που θα βαπτιστεί.

Αν γίνεστε λοιπόν για πρώτη φορά νονός η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει για  να πάρετε μία ιδέα με το τι χρειάζεται να αγοράσετε για την βάπτιση!

♥ Χάρισε μας ένα like 

Τι πρέπει να αγοράσετε για την βάφτιση


3 μικρά κεράκια
2 μικρές πετσέτες για το σκούπισμα των χεριών σας και του Ιερέα
Μια μεγάλη πετσέτα για το μωρό
Ένα σεντονάκι για να προστατέψετε τα ρούχα σας
Σαπουνάκι
Ένα μπουκαλάκι με αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Τα λαδόπανα (φανελάκι, βρακάκι, σκουφάκι)

Τα μαρτυρικά
Τα μαρτυρικά είναι τα σταυρουδάκια που μοιράζονται στους προσκεκλημένους και καρφιτσώνονται στο πέτο. Αυτά, όπως λέει και η ετυμολογία της λέξεως «μαρτυρικά», μαρτυρούν το Μυστήριο. Τα μαρτυρικά πρέπει να είναι χριστιανικό σύμβολο.

Ο σταυρός
Δώστε μεγάλη σημασία στο σταυρό, θα πρέπει να είναι και αισθητικά αλλά και ποιοτικά, άψογος. Εξάλλου από όλη τη βάφτιση είναι αυτό που θα μείνει ουσιαστικά στο παιδί!  Επιλέξτε το σχέδιο ανάλογα με το αν είναι αγόρι ή κορίτσι και προσπαθήστε να διαλέξετε κάτι διαχρονικό! Να είστε σίγουροι πώς το βαφτιστήρι σας μετά από χρόνο θα σας ευγνωμονεί!

Τα βαφτιστικά ρουχαλάκια, καλτσάκια και παπουτσάκια
Η παράδοση λέει ότι ο νονός θα πρέπει να αγοράσει σταθερά παπούτσια που συμβολίζουν την σταθερή και γερή ζωή του νεοφώτιστου. Αυτό βέβαια εξαρτάται με το πόσο μηνών είναι το μικρό όταν βαφτίζεται αλλά καλό είναι να το έχετε κατά νου.

Κουτί ή βαλίτσα για να μπουν όλα τα παραπάνω

Χρήματα στην εκκλησία
Ένα αναγκαίο κακό που δυστυχώς στις μέρες μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις! Στα μικρά μέρη συνήθως αφήνετε όποιο χρηματικό πόσο θέλετε για το καλό! Στις πόλεις όμως και στις πιο “in” εκκλησίες το ποσό ποικίλει!

Ο στολισμός της κολυμπήθρας ή ο στολισμός του ναού γενικότερα, είναι προαιρετικά και δεν χρειάζεται να γίνουν από κανέναν. Τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες, τα μπαλόνια, τα γλυκά, τα αναλαμβάνουν οι γονείς. Επίσης οι γονείς, θα πρέπει να μεριμνήσουν και για το δώρο του νονού.

Καλό θα είναι ο νονός να κάνει τις αγορές σε συνεργασία με τους γονείς, ώστε αυτά που θα πάρει να ταιριάζουν με το χρώμα, το ύφος και το θέμα της βάπτισης.

Μετά τη βάφτιση

Τρεις μέρες μετά τη βάπτιση η νονά ή ο νονός πηγαίνουν στο σπίτι του μωρού για το πρώτο του μπανάκι, αυτή τη φορά στην μπανιέρα.

Το νερό από το μπάνιο του, σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε χώμα απάτητο ή σε κεραμίδια. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του παιδιού.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο οι νονοί συνοδεύουν το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις τρεις Κυριακές παίρνουν και την λαμπάδα της βάπτισης στην εκκλησία, η οποία είναι αναμμένη να καίγεται καθ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας. Την τρίτη Κυριακή η λαμπάδα ξεστολίζεται και μένει στην εκκλησία.

Να θυμάστε πώς ο ρόλος της νονάς είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, όσο και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, όπου η ευθύνη είναι ουσιαστική και κυρίως πνευματική. Τα παιδιά χρειάζονται την παρουσία του νονού στη ζωή τους σχεδόν καθημερινά και όχι μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα! Φροντίστε λοιπόν να αναπτύξετε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μα το βαφτιστήρι σας!

Διαβάστε  ακόμα το και ο Νονός έχει ψυχή !

Πάντα άξιοι!

Οι υποχρεώσεις του νονού/νονάς στη βάφτισηΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.