Γιατί πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

2350
Γιατί πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

Στην Ελλάδα, το πέταγμα του χαρταετού ανήκει στα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας. Από που όμως μας ήρθε αυτό το έθιμο και τι να συμβολίζει άραγε;

Η συνήθεια των ανθρώπων να φτιάχνουν χαρταετούς προκειμένου να τους πετάξουν ψηλά στον ουρανό, είναι πανάρχαια. Από ότι φαίνεται οι πρώτοι αετοί κατασκευάστηκαν τουλάχιστον 1000 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού! Σύμφωνα με μια άποψη ο χαρταετός φέρεται να ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Ελλάδα γύρω στο 400 π.Χ., αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν μαρτυρίες ότι υπήρχε στην κινεζική παράδοση από το 1000 π.Χ.!

♥ Χάρισε μας ένα like 

 Σκοπός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός, τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές που κρεμόντουσαν πάνω στο χαρταετό και να τις πραγματοποιήσει!

Αρκετά συναφής στον κινέζικο, είναι και ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση, όπου συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Ουσιαστικά εννοεί ότι, ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του.

Η επιλογή της ημέρας της Καθαράς Δευτέρας για το πέταγμα του χαρταετού κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Επειδή λοιπόν με τη νηστεία εξαγνίζουμε το σώμα και την ψυχή μας, θεωρητικά είμαστε έτοιμοι με το πέταγμα του χαρταετού, να έρθουμε έστω και νοητά πιο κοντά στον Θεό.

Στις μέρες μας το πέταγμα του χαρταετού έχει εξελιχθεί σε ένα ωραίο και διασκεδαστικό παιχνίδι, για μικρούς και μεγάλους, και ο ουρανός έστω και μόνο για μια μέρα  γεμίζει με πολύχρωμες και φανταχτερές κατασκευές.

 

Δείτε εδώ πώς να φτιάξετε παιδική κατασκευή χαρταετό από μακαρόνια.

Δείτε περισσότερα για τη Σαρακοστή εδώ

Φτιάξτε την Κυρά Σαρακοστή με τα παιδιά σας εδώ!

Καλά πετάγματα και Καλή Σαρακοστή!

Γιατί πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.