Πώς κατάφερα το πρωτάκι μου να κάνει τα μαθήματά του!

6331

Πώς κατάφερα το πρωτάκι μου να κάνει τα μαθήματά του!

Σε μηνύματα που μου στέλνετε με ρωτάτε πώς τα πάω με το διάβασμα των διδύμων στην Α’ Δημοτικού, αν έχουμε βρει κάποιο ρυθμό, αν συνεργάζονται τα παιδιά κλπ… Οπότε σκέφτηκα να κάνω ένα άρθρο και να παραθέσω τις δικές μας εμπειρίες από τους πρώτους μήνες στο σχολειο!

Αν με ρωτούσατε μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, θα σας έλεγα πώς κάθε μεσημέρι με το που τελειώνει το σχολείο, ξεκινούσε η… “περιπέτεια” του διαβάσματος! Κάθε μέρα έπρεπε να δώσω ένα μικρό αγώνα για να κάτσει ο δράκος μου στο θρανίο και να γράψει ή να διαβάσει! Ήταν η ώρα που θα τα θυμόταν όλα, μα όλα! Τσίσα, νερό, κακά, πείνα… όλα μαζί! Του έφταιγε η μύτη από το μολύβι (που δεν ήταν καλά ξυσμένη και ας την είχα ξύσει μόλις πριν, δεν τον βόλευε η σβήστρα, του έφταιγε η καρέκλα και φυσικά ότι υπήρχε μέσα στο δωμάτιο).

Δε θα σας πω ψέμματα! Αγανάκτησα πολλές φορές! Έβλεπα την αδερφή του να κάθεται από μόνη  της και να τελειώνει τα μαθήματα σε 20 λεπτά, χωρίς φασαρίες, χωρίς φωνές, χωρίς τίποτα και αναρωτιόμουν τι έχω κάνει λάθος μαζί του! Μέσα στην απόγνωση και στην απελπισία μου δοκίμασα πολλά πράγματα! Τύπου συνέπεια… Δεν διάβασες; Δεν θα πας στο ποδόσφαιρο (ζούμε και αναπνέουμε για το ποδόσφαιρο), δεν θα πάμε στο πάρκο κλπ κλπ. Ο μικρός μπορεί να συνεργαζόταν προσωρινά για να αποφύγει την απειλή, την επόμενη μέρα όμως είχαμε ξανά το ίδιο θέμα!

Αφού σιγουρεύτηκα πώς δεν πάσχει από διάσπαση προσοχής και το πρόβλημα μας είναι οξεία τεμπελίτιδα, αποφάσισα να αλλάξω ρότα! Σκέφτηκα πώς ίσως αν μια μέρα είναι εντελώς αδιάβαστος, αισθανθεί άσχημα και καταλάβει τι σημαίνει να μην διαβάζουμε! Γιατί η πραγματική συνέπεια του να μην διαβάζω φαίνεται την επόμενη μέρα στο σχολείο!

Μια μέρα λοιπόν, αφού ξεπέρασα τα ψυχολογικά μου, και αφού αγωνιζόμουν καμιά ώρα να τον βάλω να διαβάσει, το πήρα απόφαση και τον έστειλα εντελώς αδιάβαστο στο σχολείο! Του εξήγησα πώς δεν γίνεται να βγαίνει η ψυχή μου για να διαβάσουμε και πώς αν δεν θέλει να συνεργαστεί, δεν πειράζει… ας πάει αδιάβαστος! Η αλήθεια είναι πώς εκείνη την στιγμή δεν έδειξε σαν να μην τον ένοιαζε καθόλου και σοκαρίστηκα! Συνεννοήθηκα και με την δασκάλα μάλιστα το πρωί και τον άφησα να πάει έτσι! Όμως όταν γύρισε από το σχολείο έβγαλε μόνος τα βιβλία και ήρθε και κάθισε μαζί μας, για να διαβάσουμε! Μόνος του! Χωρίς να πω κουβέντα!Όχι, δεν άλλαξε ως δια μαγείας, ούτε μεταμορφώθηκε σε σούπερ επιμελή μαθητή! Αλλά έδειξε θέληση για να συνεργαστεί μαζί μου και αυτό ήταν μια μικρή νίκη! Εξακολουθεί με το που θα φύγω από το δωμάτιο να σηκώνεται και να ασχολείται με άλλα πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με το διάβασμα! Εξακολουθεί να θέλει να αποφύγει το διάβασμα μάλιστα κάποιες φορές γίνεται τόσο δημιουργικός και εφευρετικός που με εκπλήσσει! (Θα γράψω νομίζω ξεχωριστή ανάρτηση για αυτό το θέμα). Ελπίζω όμως, ότι έχει καταλάβει πια πώς το διάβασμα είναι μέσα στις ημερήσιες υποχρεώσεις του! Πώς αν δεν διαβάσει η επόμενη μέρα θα τον βρει αδιάβαστο στο σχολείο και είμαι σίγουρη πώς αυτό δεν του αρέσει καθόλου!

Φυσικά δεν λέω πως η μέθοδος μου ήταν σωστή, λέω απλά πως σε εμάς λειτούργησε! Γιατί ειλικρινά πιστεύω πώς τώρα μπαίνουν οι σωστές βάσεις! Επομένως αν κάτι πρέπει  να έχουν μάθει τελειώνοντας αυτή την πρώτη δημοτικού (πέρα από γραφή και ανάγνωση), είναι πώς οι μαθητές έχουν μία και μόνη υποχρέωση! Να διαβάσουν για την επόμενη μέρα! Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, όσο πιο συγκεντρωμένοι είναι, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν! Και δυστυχώς αυτό είναι κάτι που θα τους ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή!

Extra tip

Κάτι που μου έμαθα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πώς ένα παιδί μπορεί να μην πάσχει από ΔΕΠΥ αλλά το περιβάλλον που διαβάζει να το βοηθήσει να αποκτήσει! Αν δηλαδή πάνω στο γραφείο του έχει χίλια παιχνίδια είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί στο διάβασμα! Επομένως απομακρύνουμε κάθε πιθανό πειρασμό, και κάθε εστία που πιθανώς θα το αποσυντονίσει!

Θα σας κρατώ ενήμερους,

Κλειώ

Πώς κατάφερα το πρωτάκι μου να κάνει τα μαθήματά του!ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.