Μικρές συμβουλές διαβάσματος για μικρούς μαθητές!

3055

Μικρές συμβουλές διαβάσματος για μικρούς μαθητές!

Μετά από το άρθρο Πώς κατάφερα το πρωτάκι μου να κάνει τα μαθήματά του, πολλοί από εσάς με ρωτήσατε αν έχουμε κάποιες συνήθειες στο διάβασμα, και αν έχω να σας δώσω κάποιες μικρές συμβουλές!

Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας τα δικά μου μικρά μυστικά! Γιατί σίγουρα δεν υπάρχει κάποια χρυσή συνταγή για σίγουρη και 100% επιτυχία, υπάρχουν όμως μερικές απλές συνήθειες, που μπορούμε να ακολουθήσουμε κάθε μέρα, για να πετύχουμε ένα σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα για το διάβασμα στο σπίτι.

Φυσικά να τονίσω ότι οι παρακάτω μικρές συμβουλές βοήθησαν εμάς και δεν είναι πανάκεια! Ο καθένας πρέπει να δοκιμάσει τι τον βολεύει και τι όχι, τι αποδίδει και να κάνει το δικό του πρόγραμμα!

♥ Διαβάζουμε πάντα στο δωμάτιο των παιδιών, στο γραφείο τους, το οποίο φροντίζω να είναι άδειο από παιχνίδια και άλλα μικροαντικείμενα που μπορεί να τους αποσπούν την προσοχή! Ο χώρος είναι καθαρός, αερισμένος και έχουμε επαρκή φωτισμό.

♥ Πριν ξεκινήσουμε τη μελέτη,  συγκεντρώνουμε από πριν όλα τα απαραίτητα βιβλία στο γραφείο και προσπαθώ να αποφύγουμε μετακινήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια χρόνου και συγκέντρωσης.

♥ Προσπαθώ να μην ξεπερνάμε τα 30 λεπτά συνολικού διαβάσματος. Αν τύχει και δεν έχουμε τελειώσει, αποφασίζω από πριν τι θα αφήσω για μετά (π.χ. φυλλάδιο μαθηματικών) και κάνουμε ένα μεγάλο διάλειμμα. Μπορεί να το αφήσω να το κάνουμε μετά την απογευματινή δραστηριότητα! Δεν συμβαίνει συχνά αλλά κάποιες φορές γίνεται! Η ώρα διαβάσματος είναι σταθερή! Διαβάζουμε το μεσημέρι, μετά το φαγητό. Γυρνάνε από το σχολείο, τρώνε και ξεκινάμε αμέσως! Η τηλεόραση δεν ανοίγει αν δεν έχουμε τελειώσει τα μαθήματα για κανένα λόγο! Το Σαββατοκύριακο διαβάζουμε αν είναι δυνατόν από την Παρασκευή ή το αργότερο το πρωί του Σαββάτου! Όσες φορές αφήσαμε τα μαθήματα για την Κυριακή το μετανιώσαμε οικογένειακως!

♥ Είμαι δίπλα τους και διαβάζουν εναλλάξ! Μόνο μια διδυμομαμά θα με καταλάβει σε αυτό! Ένας ανάγνωση και ο άλλος κάνει αντιγραφή! Αν έχουν πολλά φυλλάδια τους αφήνω για λίγο μόνους και τους βοηθάω στο τέλος, αν και εφόσον χρειαστεί!

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να τους αφήσω να διαβάσουν μόνοι τους… βγαίνω για λίγο από το δωμάτιο και επανέρχομαι σε τακτικά διαστήματα!

♥ Δεν δυσανασχετώ ποτέ μπροστά τους για τα μαθήματα! Ακόμα και αν έχουμε 4 φυλλάδια, ακόμα και αν δεν συμφωνώ με τη δασκάλα εν το λέω ποτέ μα ποτέ μπροστά τους! Ο λόγος; Δεν θέλω να τους προκαταβάλλω αρνητικά!

♥ Θεωρώ ότι οι εργασίες στο σπίτι (σε λογικά πλαίσια) βοηθούν στην εμπέδωση της ύλης και ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Ξέρω κάποιοι μπορεί να τα θεωρείτε παρωχημένα και αναχρονιστικά αλλά είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα σχολεία! Και μεταξύ μας κάποιες φορές αποδίδουν! Επιλέγω λοιπόν να κρατήσω μία θετική στάση απέναντί τους, γιατί έτσι και τα παιδιά μου θα αποκτήσουν την ίδια θετική στάση.

♥ Δεν ξεχνώ να τα επιβραβεύω για την προσπάθεια τους! Πραγματικά ρίχνουν σκληρή δουλειά για να τα καταφέρουν και καλό είναι να τους δείχνουμε πόσο εκτιμούμε την προσπάθεια τους!

Το κυριότερο από όλα νομίζω πως είναι η αποφασιστικότητα μου να εφαρμόσω τα παραπάνω σταθερά και συστηματικά, ώστε να γίνουν μόνιμη συμπεριφορά των παιδιών μας και να αντιμετωπίζουν το θέμα της καθημερινής μελέτης με θετική, αλλά και υπεύθυνη διάθεση.

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμες τις μικρές μας συμβουλές διαβάσματος! Εσείς ποια συμβουλή έχετε να μας δώσετε;

Κλειώ 

Μικρές συμβουλές διαβάσματος για μικρούς μαθητές!ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.