7 κανόνες καλής συμπεριφοράς που θέλω να διδάξω στα παιδιά μου!

3263

7 κανόνες καλής συμπεριφοράς που θέλω να διδάξω στα παιδιά μου!

Ένα από τα πράγματα που προσπαθώ να διδάξω στα παιδιά μου είναι κάποιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς! Αν με ρωτήσετε προσωπικά, πιστεύω πώς με το να είμαστε ευγενικοί έχουμε μόνο να κερδίσουμε! Ένα μότο με το οποίο μεγάλωσα και ασπάστηκα εντελώς είναι ότι “συμπεριφερόμαστε στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να μας συμπεριφέρονται και οι άλλοι”.

Οι  7 κανόνες καλής συμπεριφοράς που θέλω να διδάξω στα παιδιά μου είναι οι εξής:

#1. Λέμε ευχαριστώ και παρακαλώ.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μου πουν μαμά νερό και εγώ να τους το φέρω έτσι απλά! Κάθε φορά τους υπενθυμίζω… μήπως ξέχασες να πεις την μαγική λεξούλα; Όπως επίσης κάθε φορά που τους προσφέρεται κάτι, τους υπενθυμίζω ότι πρέπει να πούνε ευχαριστώ! Και σιγά σιγά πιάνει!

#2. Δεν διακόπτουμε τον άλλο όταν μιλάει.

Πολύ σημαντικό για μένα! Με τα 2 παιδιά στο σπίτι, και τα 2 πολύ ομιλητικά δόξα το Θεό, πρέπει να βάλουμε σειρά προτεραιότητας για να μιλήσουμε! Αλλιώς γίνεται μια χάβρα! Ειλικρινά το θεωρώ μεγάλο χάρισμα ένα παιδί να έχει την υπομονή να τελειώσει ο συνομιλητής του και να μιλήσει μετά!   Αν θέλει να αποσπάσει την προσοχή κάποιου οπωσδήποτε, ο πιο ευγενικός τρόπος για να διακόψει την συζήτησή του είναι λέγοντας «με συγχωρείτε».

#3. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν ποτέ και για κανέναν λόγο.

Τα κοροϊδευτικά σχόλια δείχνουν πρώτα από όλα δική μας αδυναμία! Έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θα θέλαμε οι άλλοι να κάνουν αρνητικά σχόλια για εμάς, επομένως γιατί να κάνουμε εμείς για αυτούς! Ισχύει το ότι “Συμπεριφέρομαι στους άλλους όπως θέλω να συμπεριφέρονται οι άλλοι σε μένα”. Επομένως δεν βγάζουμε παρατσούκλια, δεν μειώνουμε τον άλλον, δεν κάνουμε αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση ή τις γνώσεις του.#4. Προσπαθούμε να είμαστε δοτικοί.

Είναι όμορφα να δίνουμε τη βοήθεια μας σε κάποιον που μας τη ζητάει ή σε κάποιον που ξέρουμε ότι την έχει ανάγκη. Βοηθάμε όμως πάντα δίχως να περιμένουμε αντάλλαγμα!

#5. Μιλάμε πάντα ευγενικά.

Είτε πρόκειται για συνομήλικούς, είτε για μεγάλους, μιλάμε πάντα όμορφα, χρησιμοποιώντας ωραίες λέξεις και αποφεύγοντας τις βρισιές! Σε κανέναν δεν αρέσει να συναναστρέφεται με ένα μικρό παιδί που μιλάει άσχημα.

#6. Δεν καυχιόμαστε.

Πραγματικά νομίζω πώς δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα από το να καυχιόμαστε και να κοκορευόμαστε στους συνομιλητές μας για το πόσο τέλεια τα κάνουμε όλα! Πιστεύω πώς ο άνθρωπος που ξέρει ότι είναι τέλειος, δεν χρειάζεται να καυχηθεί για να πάρει την επιβράβευση από τους άλλους! Ο σοφός μας λαός πολύ εύστοχα λέει : Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι!

#7. Ζητάμε συγνώμη

Αν έχουμε κάνει λάθος, αν έχουμε πληγώσει κάποιον, αν έχουμε φερθεί άσχημα… αναγνωρίζουμε το λάθος μας και ζητάμε συγνώμη! Η δύναμη της συγνώμης είναι μεγάλη, αρκεί να είναι ειλικρινής και να μη γίνεται συστηματική.

Κάπου εδώ όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι το να διδάξουμε στα παιδιά μας κανόνες καλής συμπεριφοράς, είναι μια ολόκληρη διαδικασία, μια στάση ζωής που πρέπει να υιοθετήσουμε! Τι εννοώ; Δεν γίνεται τα παιδιά να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά επειδή θα τους πούμε κάποια φορά πρέπει να κάνεις αυτό και αυτό και αυτό! Η σωστή συμπεριφορά διδάσκεται καθημερινά και είτε μας αρέσει είτε όχι, την διδάσκουμε πρώτα εμείς μέσα από το δικό μας παράδειγμα και τη δική μας συμπεριφορά προς στους άλλους!

Ας έχουμε βέβαια πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας πώς το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας, είμαστε εμείς! Τη δική μας συμπεριφορά θα αντιγράψουν! Οπότε καλό είναι να το σκεφτούμε πριν ανοίξουμε το στόμα μας την επόμενη φορά που είμαστε στο τιμόνι και ο μπροστινός οδηγός στρίψει χωρίς να βγάλει φλας! Ας το σκεφτούμε διπλά πριν τον “στολίσουμε”.

Εσείς ποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς θεωρείτε απαραίτητους να διδάξετε στα παιδιά σας; Θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σας!

Σας φιλώ

Κλειώ

Διαβάστε επίσης :

7 πράγματα που θέλω να κάνω καθημερινά με τα παιδιά μου

5 σημαντικοί λόγοι για να κρατάμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στα παιδιά μας

 

7 κανόνες καλής συμπεριφοράς που θέλω να διδάξω στα παιδιά μου!ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.