10  τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση

4479

10  τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση

Βλέποντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν καθημερινά, παρατηρώ πώς η αυτοεκτίμηση είναι ένα κύριο συστατικό ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι περισσότερο κοινωνικά, ενθαρρυντικά και ενεργά σε νέες καταστάσεις, παίρνουν πρωτοβουλίες και έχουν οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Μπορούν να επιλύσουν εύκολα κάποιο πρόβλημα και βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Από την άλλη τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν συμμετέχουν σε καινούργιες δραστηριότητες, συνήθως μιλάνε αρνητικά και απογοητευτικά για τον εαυτό τους, βαριούνται και θυμώνουν εύκολα και βασίζονται πολύ στους γύρω τους για πράγματα που θα μπορούσαν να τα κάνουν μόνα τους.

Η αλήθεια είναι πως η αυτοεκτίμηση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους, να πιστεύουν στις ικανότητές τους και να στέκονται μόνα τους στα πόδια τους. Ας μάθουμε στα παιδιά μας ότι μπορούν.

10  τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση

1. Περάστε χρόνο μαζί τους. Βρείτε χρόνο να παίξετε, να συζητήσετε και να ακούσετε τα παιδιά σας. Ζητήστε τη γνώμη τους για κάτι σημαντικό! Κάντε οικογενειακά συμβούλια που θα πάρουν μέρος και τα παιδιά. Μάθετε τους πώς η γνώμη τους μετράει.

2. Μάθετε στα παιδιά σας ότι αξίζουν, πείτε τους ότι τα αγαπάτε, αγκαλιάστε τα, φιλήστε τα κάθε μέρα, ξανά και ξανά.

3. Μην βάζετε ταμπέλες και μην ασκείτε έντονη κριτική. Προσέξτε τα επίθετα που χρησιμοποιείτε για να χαρακτηρίσετε τα παιδιά σας. Ο εκνευρισμός σίγουρα δεν μας βοηθάει. Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως “απρόσεχτος”, “γκρινιάρης”, “τεμπέλης” κλπ. Δυστυχώς χαράσσονται βαθιά τόσο στο μυαλό όσο και στην ψυχή των παιδιών.4. Βοηθήστε τα να ανακαλύψουν  τα ταλέντα τους. Ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό ή με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ανάλογα με το που βλέπετε να είναι η κλίση τους.

5. Αφήστε τα να χειριστούν μόνα τους τις διαφωνίες τους με τους άλλους. Μάθετέ τα πώς να τα λύνουν μόνα τους τα προβλήματα τους. Υποστηρίξτε τα από απόσταση. Πρέπει να ξέρουν ότι θα είστε πάντα εκεί σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν και ότι πάντα θα έχουν ένα σύμμαχο πλάι τους.

6. Επιβραβεύστε τα παιδιά σας όχι μόνο για κάτι που έκαναν σωστά αλλά κυρίως  για την προσπάθεια που κατέβαλλαν. Η προσπάθεια είναι εξίσου σημαντική με το αποτέλεσμα.

7. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας  καθημερινά! Πείτε εκφράσεις όπως πιστεύω σε σένα, μπράβο συνέχισε να προσπαθείςμπορείς να τα καταφέρεις.

8. Στηρίξτε τα στην αποτυχία! Είναι πολύ σημαντικό  να μάθουν να διαχειρίζονται την αποτυχία. Και ακόμη πιο σημαντικό να βρίσκουν την όρεξη να προσπαθήσουν ξανά! Αποφύγετε εκφράσεις τύπου “στα έλεγα εγώ”, δεν βοηθούν το παιδί και καταστρέφουν τη σχέση σας μαζί του.

9.Βοηθήστε τα παιδιά σας να θέτουν ρεαλιστικούς και πραγματοποιήσιμους στόχους στη ζωή τους.

10. Να τα αγαπάτε και να τα αποδέχεστε για αυτό που είναι. Μην προσπαθείτε να τα αλλάξετε. Μην προσπαθείτε να τα επηρεάσετε να ασχοληθούν με τα δικά σας ενδιαφέροντα ή να ακολουθήσουν τα δικά σας όνειρα. Μην επιβάλλετε τις απόψεις σας. Ακούστε τα παιδιά σας και σεβαστείτε τις επιθυμίες τους.

Τέλος καλό θα ήταν να φροντίστε και τη δική σας αυτοεκτίμηση. Πρέπει να δείτε τον εαυτό σας θετικά. Οι γονείς που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, δυσκολεύονται να μεγαλώσουν παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση. Ένας καλός, θετικός γονιός είναι αυτός που ξέρει ότι δεν είναι τέλειος αλλά αναγνωρίζει την αξία του, προσπαθώντας πάντα να βελτιωθεί και να ωριμάσει.

Εσείς τι άλλο έχετε να προτείνετε που πιστεύετε ότι βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών;

10  τρόποι για να μεγαλώσουμε παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να προσθέσω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι ?Να μη συγκρίνουμε τα παιδιά μας με άλλα παιδιά που τυχόν υπερτερούν σε κάτι έναντι των δικών μας και μάλιστα μπροστά τους. Πολύ δε περισσότερο, εμείς οι γονείς ας μη βάζουμε τα παιδιά μας σε σύγκριση με τα ίδια τους τα αδερφάκια. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό με τα δικά του χαρίσματα ,στα οποία πρέπει να επικεντρωνόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.