Το κουτί του Σιλάν, ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι!

2594

Πολλές μέρες ήθελα να διαβάσουμε με τα παιδιά Το κουτί του Σιλάν από τις εκδόσεις Ίκαρος. Το είχα διαλέξει για αυτό ακριβώς το θέμα που πραγματεύεται! Ήξερα πώς πρόκειται για ένα να μοναδικό παραμύθι που προσεγγίζει το προσφυγικό, ένα από τα πιο καίρια ζητήματα των ημερών μας με μεγάλη ευαισθησία και τρυφερότητα.

Έψαχνα να βρω ένα τρόπο για να μιλήσω στα παιδιά αυτό το θέμα μιας και στην τάξη μας η νέα συμμαθήτρια μας είναι ένα μικρό κοριτσάκι από τη Συρία! Ήθελα αλλά απέφευγα! Μα γιατί θα μου πείτε; Γιατί καμιά φορά και εμείς οι μεγάλοι δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για θέματα που σπάνε την καρδιά μας σε 1000 κομμάτια! Γιατί  μου είναι αδύνατον να απαντήσω σε ερωτήσεις που κολλάνε στον τοίχο (γιατί γίνεται πόλεμος; γιατί ο κόσμος το επιτρέπει; τι απογίνονται τόσα παιδιά κα).

Βεβαίως για να είμαι ειλικρινής η δασκάλα είχε κάνει μια καταπληκτική δουλειά και είχε προετοιμάσει το έδαφος, αλλά πάντα πιστεύω πως το σπίτι πρέπει να έρθει και να στηρίξει όσα είπε η δασκάλα! Έλα όμως που μου ήταν αδύνατον!

Μέχρι που μια Κυριακή πρωί το πήρα απόφαση και άνοιξα το μαγικό βιβλίο. Έτσι απλά, χωρίς προετοιμασία και αυτό πρέπει να ομολογήσω πώς είναι κάτι που με ξεπερνά γιατί συνήθως πάντα διαβάζω πρώτα μόνη μου τα βιβλία που είναι τα τους διαβάσω! Για να είμαι προετοιμασμένη σε πιθανόν ερωτήσεις, για να δω αν κάνει (λογοκρισία κανονική) και αν δεν μου αρέσει πολύ απλά δεν τους το διαβάζω!

Στο κουτί του Σιλάν όμως δεν προετοιμάστηκα… βούτηξα μαζί τους και εγώ στο μαγικό κόσμο του χωρίς να ξέρω το τέλος, χωρίς να ξέρω τι κρύβει μέσα στο κουτί του ο μικρός ήρωας, αν και υποπτευόμουν…

Υπόθεση βιβλίου


Ο Σιλάν έχει φτάσει στην καινούργια πατρίδα. Κάθε πρωί, φεύγει από την δομή φιλοξενίας και πηγαίνει στο σχολείο έχοντας μαζί του το κουτί του. Περνάει πολύ ωραία εκεί: παίζει με τα άλλα παιδιά, ζωγραφίζει, μαθαίνει μουσική, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συμμαθητές του – όσο κι αν εκείνοι επιμένουν – τι έχει μέσα στο κουτί του.

Όταν στο τέλος της ιστορίας, το περιεχόμενό του αποκαλύπτεται, οι φίλοι του Σιλάν, αλλά και οι αναγνώστες του βιβλίου θα νιώσουν μεγάλη συγκίνηση και θα πάρουν μεγάλη χαρά.

Ένα βιβλίο, από δύο βραβευμένες δημιουργούς – που προσεγγίζει ένα από τα πιο καίρια ζητήματα των ημερών μας, με μεγάλη ευαισθησία και τρυφερότητα, αφήνοντας μια γλυκιά αίσθηση αισιοδοξίας.

 

♥ Η γνώμη μου ♥


Πρόκειται για ένα βιβλίο ξεχωριστά μοναδικό που μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μας! Το υπέροχο αυτό κείμενο της Άλκηστης Χαλικιά και η πανέμορφη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, αποτελεί μία υπέροχη ευκαιρία για να μιλήσετε με τα παιδιά σας ένα ένα από τα πιο καίρια θέματα της εποχής μας! 

Τα παιδιά αναγνώρισαν στις σελίδες του σκηνές οικίες από την καθημερινή σχολική ζωή τους ενώ παράλληλα ήρθαν σε επαφή με άγνωστες λέξεις που περιγράφουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής του ήρωα, όπως «συσσίτιο» ή «δομή φιλοξενίας», οι οποίες όμως  είναι απολύτως ενταγμένες στη ροή της αφήγησης. 

Αυτό όμως που μας κέρδισε απόλυτα ήταν η στάση αυτού του αγοριού απέναντι σε όλα τα άσχημα που του έφερε η ζωή! Επέλεξε το χαμόγελο και την αισιοδοξία αντί τον φόβο, τον θυμό, την θλίψη και την μοναξιά! Βρήκε το δικό του μηχανισμό για να γιατρέψει τις πληγές του, και έφτιαξε αυτό το υπέροχο κουτί, ένα κουτί που μέσα του κλείνει το φως, την ελπίδα και την αγάπη!

Ένα βιβλίο γεμάτο ενσυναίσθηση που μας μάγεψε, και μας ταξίδεψε  και μας έδειξε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντικό είναι να συναισθανόμαστε! Να σεβόμαστε και να αναρωτιώμαστε πώς αισθάνονται οι άλλοι γύρω μας! Ένα βιβλίο που μας έμαθε πώς όλοι πρέπει να έχουμε το δικό μας κουτί που θα το γεμίζουμε με αγαθά που θα μας βοηθάμε να αγάπαμε, να χαμογελάμε, να κλαίμε, να στεναχωριώμαστε και να αισθανόμαστε όσα συμβαίνουν γύρω μας!
Το κουτί του Σιλάν, ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.