5 λόγοι που είναι σημαντικό να κρατάμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στα παιδιά μας!

2365

Τα παιδιά έχουν μία επιλεκτική μνήμη! Μπορεί να  μην μπορούν να θυμηθούν τι έφαγαν χθες ή τι πρέπει να ψωνίσουμε, αλλά άμα τους έχω υποσχεθεί ότι θα πάμε να φάμε παγωτό την Παρασκευή, ενώ είναι Τρίτη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ξεχάσουν ο κόσμος να χαλάσει!

Αν για ένα πράγμα προσπάθησα (και έχω να καυχιέμαι ότι τα έχω καταφέρει) είναι αυτό! Από την ώρα που γεννήθηκαν να προσπαθώ να κρατάω τις υποσχέσεις που τους δίνω! Με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος! Ακόμα και όταν δεν με συμφέρει, ακόμα και όταν είμαι τρομερά κουρασμένη, ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, ακόμα και αν το μετανιώσω …  Πάντα!!!

Βέβαια όταν μιλάω για υποσχέσεις δεν εννοώ μόνο τις καλές! Εννοώ και τις κακές! και εκείνες τις “τύπου” απειλές που ξεστομίζω όταν φτάσω στο αμήν! Πχ. Σου υπόσχομαι πως άμα δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου θα τα πετάξω… και μαντέψτε… ω ναι τα έχω πετάξει! Αλλά χρειάστηκε μόνο μια φορά για να καταλάβουν ότι είμαι τόσο τρελή ώστε να τηρώ και εκείνες τις “κακές” υποσχέσεις!

Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν που πρέπει ότι ξεστομίσω να το κάνω? Καλό ή κακό? Θα σας πω τους λόγους που θεωρώ πιο σημαντικούς για μένα και μετά συμπληρώστε εσείς ότι άλλο θέλετε!
1. Μαθαίνουν να μας εμπιστεύονται.

Θέλω να με ακούνε και να με εμπιστεύονται στα πάντα! Αλλά αν εγώ δεν είμαι συνεπής σε όσα τους λέω γιατί να με πιστέψουν στα πιο σημαντικά; Αυτό που έχω πετύχει να ξέρουν πως η μαμά ΔΕΝ λέει ποτέ ψέμματα και για κανέναν λόγο! ΠΟΤΕ! Ούτε καν εκείνα τα μικρά και αθώα που πολλές φορές θα με έβγαζαν από δύσκολες καταστάσεις… ούτε ψέμματα για να τους ξεφορτωθώ… ούτε θα δούμε!Και η αλήθεια είναι πώς δυσκολεύομαι πολύ! Μπαίνω στον πειρασμό να απαντήσω το Θα δούμε αλλά πάντα τελικά λέω αυτό που πρόκειται να συμβεί! Με όποιο κόστος!

2. Μαθαίνουν ότι είναι σημαντικά για εμάς.

Αν κάθε φορά που τους δίνω μια υπόσχεση την αθετώ γιατί δεν έχω χρόνο, αλλά παράλληλα έχω χρόνο να είμαι στον υπολογιστή, να κοιτάζω το κινητό μου κλπ. τους περνάω το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο σημαντικά για μένα όσα είναι άλλα πράγματα!!! Επομένως επιλέγω να ξεκαθαρίζω τα πράγματα από την αρχή! Αν υποσχεθώ να πάμε κάπου, θα πάμε τελεία! Όση δουλειά και αν έχω! Από τη στιγμή που τους το υποσχέθηκα είναι η προτεραιότητα μου!

3. Τους μαθαίνουμε να σέβονται.

Κρατώντας τις υποσχέσεις μας, δείχνουμε στα παιδιά μας μια ακεραιότητα και μια σταθερότητα χαρακτήρα που εγώ τουλάχιστον θεωρώ πολύ σημαντικά. Σεβόμαστε τις ανάγκες του άλλου! Εγώ σέβομαι τη δική τους ανάγκη να πάμε κάπου, αυτά σέβονται την δική μου όταν θέλω να ξεκουραστώ!

4. Τους μαθαίνουμε να έχουν υγιείς σχέσεις.

Όταν μαθαίνουν οτι κρατάμε τις υποσχέσεις μας, μαθαίνουν ότι πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, σταθεροί σε όσα λέμε και γενικά αισθάνονται μία ασφάλεια. Αυτό υποσυνείδητα τους μαθαίνει να έχουν εμπιστοσύνη και σεβασμό(βλέπε παραπάνω)! Επομένως οι σχέσεις τους χτίζονται και βασίζονται σε πραγματικές αρετές και είναι υγιείς.

5. Τους μαθαίνουμε να είναι συνεπείς.

Η συνέπεια είναι το Α και το Ω για μένα! Έχω χτίσει με πολλή προσοχή τη σχέση αυτή με τα παιδιά μου! Θέλω πάντα να είμαι συνεπής σε όσα λέω και σε όσα κάνω και είναι πολύ σημαντικό οι πράξεις μου να συμβαδίζουν με τα λόγια μου! Και φυσικά το ίδιο απαιτώ και από εκείνα πρός τους άλλους συνέπεια! Αν είπαν πως θα πάνε στην φίλη τους να παίξουν θέλουν να είναι συνεπείς και όχι επειδή μετά βαρέθηκαν να αθετήσουν την υπόσχεσή τους!
Θα με ρωτήσετε τώρα δεν έχεις αθετήσει ποτέ υπόσχεση? Η απάντηση είναι πως φυσικά και έχω! Αλλά μόνο για λόγους υγείας! Και μόλις ήμουν σε θέση εννοείται πως εκπλήρωσα την υπόσχεσή μου στα παιδιά μου!

Προσπαθώ σκληρά να μην λέω κούφιες απειλές και να μην δίνω κενές υποσχέσεις. Θέλω ότι πω να είμαι σε θέση ότι πω να το εκπληρώσω. Νομίζω πώς με αυτόν τον τρόπο χτίζεται μία βαθιά σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω ο λόγος μου να μετράει και να ξέρουν πώς αφού το είπα θα συμβεί καλώς ή κακώς!Έχω μαλώσει άπειρες φορές με γιαγιάδες και παππούδες που υπόσχονταν κάτι το οποίο δεν είχαν σκοπό να εκπληρώσουν… όμως τα μικρά το περίμεναν και εγώ δεν ήθελα όλη η δουλειά μου να πάει χαμένη. Έτσι άλλαξα πορεία πλεύσης και άρχισα να βάζω τους παππούδες μπροστά στις ευθύνες τους. Αν το είπες θα το κάνεις! Τελεία!!!

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου ήρθε λίγο καιρό μετά που άκουσα να συζητάνε πώς η μαμά δεν λέει ποτέ ψέμματα και αν αφού το είπε  θα το κάνουμε!

Ω ναι! Τον κρατάω τον λόγο μου και αν απείλησα ότι θα πετάξω το παιχνιδι θα το πετάξω (και το έχω κάνει!) αλλά αν είπα ότι θα πάμε στο λουνα παρκ, θα πάμε ο κόσμος να χαλάσει!

Για αυτό την επόμενη φορά πριν υποσχεθείτε κάτι… σκεφτείτε το διπλά!!! Είστε σε θέση να το τηρήσετε;

Φιλιά

Clelia 5 λόγοι που είναι σημαντικό να κρατάμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στα παιδιά μας!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.