Παρουσίαση βιβλίου: “Δυο φορές και έναν καιρό… ήταν η Σταχτοπούτα” – Εκδόσεις Διόπτρα

1463Παρουσίαση βιβλίου: “Δυο φορές και έναν καιρό… ήταν η Σταχτοπούτα” – Εκδόσεις Διόπτρα

Χθες βράδυ διαβάσαμε ένα βιβλίο με τα παιδιά που μας άρεσε πολύ! Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, “Δυο φορές κι έναν καιρό… ήταν η Σταχτοπούτα” από τις εκδόσεις διόπτρα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη της θέλησης και την πίστη στον εαυτό μας!

Χαρίστε μας ένα Like 

Υπόθεση ιστορίας


Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Η διάσηµη ιστορία της Σταχτοπούτας, όπως την ξέρουµε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωµένη από µια άλλη οπτική γωνία. Ήταν, τελικά, αυτός ο πρίγκιπας τόσο ιδανικός όσο φαινόταν; Σαν πολύ παραμύθι δεν φαίνεται το… παραμύθι; Ποια ήταν πραγματικά η καλή νεράιδα και τι σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ιστορία; Υπάρχει ζωή μετά το «ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα»;

Μετά την περιπέτειά του στο δάσος με τη Σκουφοκοκκινίτσα, ο δαιµόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος έρχεται ξανά, αποφασισµένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραµυθιού. Ένα βιβλίο που µιλάει για το κυνήγι του ανεκπλήρωτου, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης. Ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για γονείς και παιδαγωγούς που µαθαίνει στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην περιμένουν από τους άλλους μαγικές λύσεις, γιατί η μαγεία που χρειάζονται βρίσκεται μέσα τους. Γιατί έχει ο καιρός γυρίσµατα, αλλά και δύο όψεις τα νοµίσµατα…

Η γνώμη μου 


Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αφηγείται το κλασικό παραμύθι όπως το ξέρουμε όλοι. Το παραµύθι διδάσκει κατά βάση στα µικρά κορίτσια πως ο µόνος δρόµος προς την ευτυχία είναι ο γάµος. Και για να επιτευχθεί αυτός ο πολυπόθητος γάµος χρειάζεται να είµαστε πολύ όµορφες και πολύ όµορφα ντυµένες… Έτσι, ένα κορίτσι µπορεί να ασχολείται υπερβολικά µε την εµφάνισή του, τον εαυτό του και την εικόνα του προς τα έξω –το σύνδροµο της πριγκίπισσας– και µεγαλώνοντας να µην αποκτήσει καλή αυτοπεποίθηση και να µη γίνει ποτέ ανεξάρτητο από τη γνώµη των άλλων.

Στο δεύτερο όμως μέρος μας παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή και η συγγραφέας καταφέρνει –µε τη βοήθεια του δαιµόνιου ρεπόρτερ Φάνη– να αποµυθοποιήσει την κλασική ιστορία της Σταχτοπούτας και να καταρίψει έναν μύθο που μεγάλωσε γενιές και γενιές γυναικών. Έτσι λοιπόν μας αποκαλύπτει µια πιο αντικειµενική και διδακτική πλευρά της ιστορίας. Μία πλευρά που σήμερα οι περισσότερες µητέρες προσπαθούμε να διδάξουμε στα κορίτσια μας καθώς µεγαλώνουν, πώς θα γίνουν ανεξάρτητα και ευτυχισμένα!

Αυτή η πλευρά καταδεικνύει ότι στη ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις, τα πράγµατα δεν γίνονται έτσι µαγικά και πως δεν ζουν πάντα αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα… Δεν αλλάζουν όλα με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού! Η ευτυχία στη δεύτερη ιστορία δεν έρχεται µέσα από τον γάµο, αλλά αρχικά µέσω της ανεξαρτητοποίησης και της ενηλικίωσης της Σταχτοπούτας, όπου έχει δική της δουλειά και ζει πολύ χαρούµενη µακριά απο τον Πρίγκιπα και το βασίλειό του.

Η πρωταγωνίστριά µας ανακαλύπτει ότι ο πρίγκιπας δεν ήταν ο άνθρωπος που νόµιζε αρχικά και πως η ζωή µαζί του δεν θα ήταν παραµυθένια αλλά, αντίθετα, θα ήταν δυστυχής. Καταφέρνει, λοιπόν, να σταθεί στα πόδια της και να τολµήσει να φτιάξει τη ζωή που η ίδια επιθυµεί. Το διδακτικό κοµµάτι της ιστορίας είναι πως για να ζήσουµε ευτυχισµένοι και πλήρεις στη ζωή µας χρειάζεται να βασιστούµε στις προσωπικές µας δυνάµεις και ικανότητες, και όχι να είµαστε δέσµιοι των άλλων. Πρώτα χρειάζεται να ανακαλύψουµε την ανεξαρτησία µας και να βρούµε την αυτοπεποίθησή µας, όπως τελικά κάνει η Σταχτοπούτα, και µετά να αναζητήσουµε τον σύντροφο και την οικογενειακή ζωή.

Παράλληλα, στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν ιδέες και οδηγίες για γονείς από την ψυχολόγο Σοφία Αντύπα και την εκπαιδευτικό Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου

 

Εμείς πάντως τα λόγια της Σταχτοπούτας αποφασίσαμε να τα κρατήσουμε βαθιά στην καρδιά μας! «Η µαγεία υπάρχει, µας εµπνέει και βρίσκεται µέσα µας από τη στιγµή της γέννησής µας. Είναι η δύναµη της θέλησης που όλοι έχουµε, αλλά µεγαλώνει µόνο όταν πιστεύουµε στον εαυτό µας».

Γιατί έχει ο καιρός γυρίσµατα, αλλά και δύο όψεις τα νοµίσµατα…

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ!

Λεπτομέρειες


ISBN:978-960-605-172-2
Συγγραφέας:Μαρίνα Γιώτη
Επιμελητής: Λύντη Γαλάτη
Έκδοση:1η
Ημερομηνία έκδοσης:09/11/2016
Αριθμός σελίδων:64
Format:Hardback
Μέγεθος:230 x 300
Χώρα προέλευσης:Ελλάδα

Παρουσίαση βιβλίου: “Δυο φορές και έναν καιρό… ήταν η Σταχτοπούτα” – Εκδόσεις ΔιόπτραΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.